Kaakbeen Natalee lost mysterie niet op

Dinsdag geeft het Openbaar Ministerie op Aruba, bij monde van hoofdofficier Taco Stein, een persconferentie over het vorige week gevonden kaakbeen. De geruchtenmachine draait intussen op volle toeren. Zelfs een willekeurige tweet van een rechtenstudent op Curacao ‘uit geheime bron’ dat de kaak inderdaad van Natalee is, verspreid zich als een olievlek over internet. En hoewel Beth Holloway taal nog teken heeft vernomen van de FBI, wordt in de Amerikaanse media volop gespeculeerd dat met de vondst de oplossing van het mysterie rond Natalee Holloway nabij zou zijn. Cameraploegen uit de VS zijn afgelopen weekend naar Aruba afgereisd om live verslag te doen van de ‘ontknoping’. De plek van de vondst zou belastend zijn voor Joran van der Sloot. Niets is minder waar.

Door Vincent Verweij

Het kaakbeen is gevonden op het strand bij het Phoenix Resort. Omdat dit hotel vlak achter het Bubali vogelreservaat ligt, claimen deskundigen, dat Joran de dader wel moet zijn. Hij vertelde begin dit jaar tenslotte in een interview met Jaap Amesz dat hij Natalee’s lichaam had gedumpt in de Bubali plas. Ondermeer bij CBS kwam een juridisch expert dit weekend vertellen dat Joran aangeklaagd en uitgeleverd kan worden aan de Verenigde Staten als blijkt dat het kaakbeen van Natalee is.

Maar dat is uiterst twijfelachtig. Juridisch klopt het verhaal niet, omdat Peru pas tot uitlevering kan overgaan wannneer Joran zijn proces en eventuele straf heeft uitgezeten voor de moord op Stephany Flores. Dat kan nog wel eens een jaar of 15 duren als hij veroordeeld wordt voor moord of doodslag.

Maar ook het tactische bewijs rammelt. Tijdens het interview met Amesz maakte Joran een tekening, waar hij Natalee zou hebben begraven. Ook tekende hij het huis van zijn vriend Andre Dos Santos (klik hier voor het proces verbaal van zijn verhoor), bij wie ze die avond een after-party zouden hebben gehad, waarbij Natalee van het balkon zou zijn gevallen.

Dit is de originele tekening. Uit de tekening blijkt, dat Joran haar zou hebben begraven in de kleine plas, die in het moeras ligt. Vanaf die plek kan het lichaam van Natalee onmogelijk naar zee zijn gedreven, want de Bubali plas is een afgesloten moeras dat geen open verbinding heeft met de zee.

Op een satellietfoto is dat goed te zien. De vondst van het kaakbeen op het strand is dus onmogelijk te rijmen met het verhaal van Joran bij Amesz.

Het bewuste fragment is hier nogmaals te bekijken:

{youtube}ojhzkhpbxho{/youtube}

Van de zeven verklaringen die Joran heeft afgelegd over de bewuste avond, is er maar één te rijmen met de vondst op het strand: dat is de verklaring bij Patrick van der Eem in de Range Rover. Hij vertelde toen dat zijn vriend Daury haar in zee had gedumpt nadat ze een toeval had op het strand en overleed. Probleem is dat ook die verklaring later aantoonbaar onjuist is gebleken. Daury was op de bewuste dag namelijk in Nederland.

Een nieuwe, allesoverkoepelende theorie over wat er met Nathalee Holloway zou zijn gebeurd, valt dezer dagen te lezen bij oud-rechter Wicher Wedzinga. Op zijn blog beschrijft hij een ingewikkelde hypothese. Natalee zou zijn begraven bij de vuurtoren, daarna verplaatst naar de tuin van de familie van der Sloot, waar ze in beton is gegoten. Daarna zou ze in zee zijn gedumpt met een boot. Joran zou hulp hebben gehad van de ‘pimps’, zijn vriendenkring op Aruba. Ondermeer de broers Kalpoe, Guido Wever, Steve Croes en vader Paul zouden in het complot zitten. Een nogal wilde complottheorie, die Wedzinga zegt te baseren op het politie-dossier, maar enig bewijs daarvoor wordt helaas niet getoond. Het verhaal zou sterker zijn als relevante documenten uit het dossier door Wedzinga online worden gezet.