Brief Kaatee aan Parool geschoond

Wie eenmaal verdachte is geweest kan het zwaar te verduren krijgen. De gemeente Amsterdam wil dat de vrijgesproken exploitant van twee automatenhallen, Marcel Kaatee, daarmee stopt. De Amsterdamse stadskrant Het Parool stelt zich, volgens Kaatee, wat betreft De Wallen, op als verlengstuk van gemeente. De krant publiceerde gisteren een ingezonden brief van Kaatee, maar schoonde enkele pikante passages. Onder meer over Het Parool zelf.

 

 

In de rubriek ‘het laatste woord’ staat de ingezonden brief:  ‘Goede en ‘foute’ wallenondernemers’.

Een stukje uit een e-mail van topambtenaar Pierre van Rossum, van het gemeentelijke 1012-project is weggevallen. Daarin gaat het over een plan van de vriendin van Kaatee voor een tentoonstelling in de Beurs van Berlage. Dat kon niet doorgaan volgens Van Rossum, nadat de burgemeester op 18 april 2011 besloot op grond van de wet Bibob de exploitatievergunningen van de speelhallen definitief te weigeren.

‘Wij vinden het gezien de actuele situatie rond jouw levenspartner echter niet verstandig om op dit moment steun te verlenen aan jouw plannen. Aannemende dat Marcel Katee juridische stappen zal zetten, wil ik de uitkomsten daarvan afwachten.

Met vriendelijke groet,

Pierre van Rossum.’

Ook het volgende is weggevallen:

‘Het Parool krijgt steevast alle primeurs over het opschonen van de wallen. Logisch, want de gemeente mag de berichtgeving over dit onderwerp in die krant meebepalen. Dit vertelde de toenmalig woordvoerder van Lodewijk Asscher aan studenten politicologie van de Universiteit van Amsterdam in het kader van hun onderzoek ‘Macht op de Wallen’. Waar AT5 kiest voor het informeren van het publiek kiest Het Parool altijd voor het ‘opschoonframe’, concludeert het onderzoeksrapport in 2009.’

(…)

Het besluit van de burgemeester om mijn speelautomatenhallen geen vergunningen meer te verlenen en binnen 4 weken te sluiten was ook zo’n primeur die Het Parool van ‘een bron’ kreeg toegespeeld. Zonder fatsoenlijk in de gelegenheid te zijn gesteld om mijn personeelsleden van het besluit op de hoogte te brengen stond het twee uur later al op de voorpagina: ‘Gokhallen Wallen gesloten’. Verslaggever Paul Vugts moest volgens eigen zeggen ‘behoorlijk vaart maken’ met het schrijven van de twee artikelen over de sluiting, zo verklaarde hij bij het verhoor bij de gemeentelijke ombudsman die onderzoek deed naar het lekken van het besluit naar Het Parool.’

En ook de afsluitende passage:

‘Binnenkort doet het College van Beroep voor het bedrijfsleven een uitspraak over dat besluit. De berichtgeving hierover in Het Parool kan ik al raden.

Marcel Kaatee is vervolgd in het afpersingsonderzoek van Willem Holleeder, voor onder meer witwassen. Hij werd ervan beticht ‘financiële stroman’ van Willem Holleeder te zijn. Rechtbank en gerechtshof hebben Kaatee echter helemaal vrijgesproken. De gokhallen heeft Kaatee overgenomen van de afgeperste en vermoorde vastgoedondernemer Wim Endstra. Volgens de rechter was daaraan strafrechtelijk niets aan te merken.

Lees hier over de procedure waarin Kaatee de gemeente Amsterdam beschuldigt van lekken naar Het Parool. Hier is de gehele brief van Kaatee aan Het Parool.