Kabinet: meer misdaad, minder politie

Het kabinet Rutte beloofde 2500 agenten (plus 500 animal cops) maar het aantal agenten zal gelijk blijven. In de Randstad gaat het aantal agenten zelfs omlaag. Daar waar de mensen het meeste last hebben van criminaliteit – in de grote steden – komt minder politie. Volgens minister Opstelten van Justitie is dat nodig omdat de groei van geweldscriminaliteit in de provincie het snelst gaat. Maar Opstelten heeft vooral bureaucratische en begrotingstechnische redenen. De belofte van het kabinet blijft steken bij 500 animal cops terwijl er meer politie nodig is.

In de Randstad is één op de drie burgers het afgelopen jaar slachtoffer geweest van veelvoorkomende delicten. Toch verplaatst Opstelten agenten van de grote steden naar regio’s als Flevoland, IJsselland, Drenthe en Zeeland. Dat moet de stijging van geweldsdelicten in steden als Leeuwarden en Oss tegengaan. Opstelten vindt ook de aanrijtijden in landelijke gebieden te lang.

De uitbereiding van de manschappen is natuurlijk mooi voor de provincie maar ondertussen voelt één op de drie inwoners van Amsterdam zich wel eens onveilig tegen nog niet eens één op de vijf in Friesland.

Ondertussen is de politie die op straat aanwezig is steeds meer tijd kwijt aan bijzaken. Zo moet er bij een misdrijf waar mogelijk drugs- of alcoholgebruik in het spel is in aanwezigheid van een agent een bloedtest door een arts plaatsvinden. Als een alleenstaande ouder mee moet naar het bureau is de politie kinderoppas. 

En een proces-verbaal moet nog altijd zeven keer gekopiëerd worden ten behoeven van het Openbaar Minsterie. En dan moeten de agenten ook maar hopen dat de computersystemen een beetje meewerken en dat ze niet extra lange diensten hoeven te draaien omdat er weer een dance-event in de stad is.

Dat doet de vraag opkomen wat deze mooie plannen van dit kabinet betekenen. Moet er niet gewoon meer politie bij? Nog veel meer dan de beloofde 2500 die er nu niet eens blijken te komen?

Het is ‘herverdeling van de armoede’ vindt politiebond ACP.

De papieren NRCNext geeft een mooi overzicht.