Kabinet wil alle reisgegevens opslaan

Het kabinet heeft nieuwe plannen om reisgegevens van alle Nederlanders op te slaan. Het plan maakt onderdeel uit van een actieplan tegen jihadisme. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kwam in november al met plannen om reisgegevens op te slaan, maar dat kwam er toen niet door. Het voorstel is nu verder uitgewerkt.

Volgens Opstelten zijn er nu niet genoeg mogelijkheden om de reisbewegingen van jihadisten te volgen. Opstelten wil daarom dat alle reserveringen en check-ins worden doorgegeven aan de overheid, die deze gegevens centraal op willen slaan. Opstelten zegt de gegevens alleen te willen gebruiken in het geval van terrorisme en de zwaarste vormen van criminaliteit.

Tweede Kamer niet  enthousiast

Desondanks lijkt de Tweede Kamer ook niet warm te lopen voor de maatregel. De regeringspartijen VVD en PvdA zien het niet zitten dat de reisgegevens worden opgeslagen, waarmee het plan al geen meerderheid lijkt te halen in de Tweede Kamer.

PvdA-kamerlid Jeroen Recourt vindt dat er gezocht moet worden naar een 'slimmere manier die minder privacyschendend is'. VVD'er Klaas Dijkhoff zegt niet te zitten wachten op een 'standaard vakantieregister', en wil een lijst met verdachte personen die in de gaten gehouden moeten worden.

Wel propaganda op social media verwijderen

Andere plannen die in het actieplan staan kunnen op meer steun rekenen. Zo wil het kabinet ook paspoorten in gaan trekken van leden van terroristische organisaties, al kan die maatregel alleen bij personen worden ingezet die een dubbel paspoort hebben.

Ook wil het kabinet propaganda van terroristische organisaties tegengaan, onder meer op social media. De regering hoopt onder meer op hulp van internetproviders, die de propaganda moeten gaan verwijderen.