Kabinet wil stiekem in computers kijken

Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om bevoegdheden te verruimen om in computers te kijken. Er zouden te weinig mogelijkheden zijn om wachtwoorden te achterhalen, zodat versleutelde bestanden van criminelen moeilijk te kraken zijn.

Als het aan het kabinet ligt, kunnen het OM en de politie straks op afstand stiekem meekijken op computers van verdachten. Ook mogen zij, als het voorstel wordt aangenomen, gegevens ontoegankelijk maken. Volgens het kabinet mogen die bevoegdheden alleen onder ‘strikte voorwaarden’ worden gebruikt.

Kritiek

Er is desondanks grote kritiek op het voorstel. Onder meer branchevereniging Nederland ICT vindt dat de bevoegdheden te ver gaan. ‘Een overheid die mag inbreken in systemen en computers om zo aan informatie te komen, begeeft zich op glad ijs’, aldus de directeur tegen Security.nl. ‘Stel dat de politie het recht zou hebben om zich zonder toestemming toegang te verschaffen tot woningen, zouden we dat accepteren.’

In het voorstel staat ook dat er een meldplicht, gebiedsverbod of contactverbod kan komen voor mensen die zich verdacht gedragen. Het gaat dan om mensen die verdachte contacten hebben of een ‘opvallende belangstelling’ hebben voor evenementen.