‘Kamer onjuist geïnformeerd over undercovers’

Toenmalig minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft de Kamer onjuist en onvolledig geïnformeerd over de Amerikaanse undercoveroperatie tegen de Nederlandse oud-militair en drugs-verdachte Marc Willems. Dat schrijft De Volkskrant.

 

Uitlokking

Marc Willems verkocht wereldwijd hasj, wiet en lsd via internet. In de VS werd in 2008 een onderzoek gestart.  Nu pas blijkt dat Nederland al sinds 2009 weet dat verdachte Marc Willems de hoofdverdachte was in een Amerikaanse drugsonderzoek. De Amerikanen verzamelden door het in Nederland verboden opsporingsmiddel van uitlokking bewijs. Ze deden dat door het doen van valse bestellingen van drugs. Een en ander staat in zeker tien rechtshulpverzoeken die naar het ministerie van Justitie zijn gestuurd. Federale agenten hadden rechtstreeks e-mailcontact met Willems, zijn telefoons en internet werden hier getapt en Nederlandse politie surveilleerden bij zijn huis in Lelystad.

‘Geen e-mailcontact’

Maar in februari 2014 schreef minister Ivo Opstelten aan de Tweede Kamer dat er geen aanwijzingen waren voor ‘Amerikaanse undercoveroperaties op Nederlands grondgebied’ tegen de man die via internet drugs verkocht. Opstelten zei dat Amerikaanse agenten geen rechtstreeks e-mailcontact hadden met de verdachte en dat de Nederlander niet de hoofdverdachte in het onderzoek was.

10 jaar

Voor undercoveroperaties hadden de Amerikanen specifieke toestemming moeten vragen en krijgen van Nederland. Die formele toestemming ontbrak. Willems is in april 2012 op verzoek van de Amerikanen in Lelystad gearresteerd. Hij heeft zich verzet tegen uitlevering. De Hoge Raad heeft de uitlevering wel toegestaan, maar toetste daarbij alleen de rechtmatigheid van het Amerikaanse uitleveringsverzoek en liet zich niet uit over uitlokking.

In een plea bargain is Willems akkoord gegaan met een voorstel van 17 jaar, dat uiteindelijk 10 jaar werd. Hij zat twee jaar uit in de Verenigde Staten. Hij kwam vorig jaar naar Nederland om zijn straf uit te zitten. Dinsdag bepaalt de rechtbank in Lelystad hoe hoog zijn straf naar Nederlandse maatstaven moet worden.

Hier het Amerikaanse vonnis:

Marc Willems by Crimesite.nl