Kamerbrief over Volkert verwacht

Minister Ard van der Steur van Justitie stuurt binnen twee weken een nieuwe brief aan de Tweede Kamer over Volkert van der Graaf, zo bevestigt een woordvoerder aan Crimesite. Aanleiding is een breed onderzoek naar uitspraken die de moordenaar van Pim Fortuyn in september deed op de verborgen camera van het tv-programma Reporter.

Door Vincent Verweij

De reclassering deed de afgelopen maanden onderzoek naar uitlatingen die Volkert van der Graaf deed in een uitzending van Reporter op 20 september vorig jaar. Volkert maakte toen een aantal opmerkingen die de vraag opriep of hij zich wel aan zich aan alle voorwaarden van zijn proeftijd houdt en voldoende mee werkt aan zijn resocialisatie.

Treiterij

Zo zei hij niet te willen werken omdat hij dan niet meer gratis kan procederen. Want als hij betaald werk zou hebben, zou hij geen beroep meer kunnen doen op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ook zei hij ‘misbruik’ te maken van het UWV en een reintegratie-traject te ontlopen. Uit de uitzending bleek verder dat Volkert van der Graaf weigerde een handtekening te zetten onder afspraken over zijn re-integratie. Hij noemde de reclassering ’treiterij’ en vertelde een klacht tegen ze te hebben ingediend.

Mediaverbod

Na de uitzending ontstond vooral veel ophef over het feit dat paparazzi-foto’s van Volkert die in de Telegraaf waren verschenen, in scène bleken te zijn gezet. Volkert bleek weliswaar zijn mediaverbod daardoor niet te hebben overtreden, want verschillende overheidsdiensten zoals het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding bleken er in het geheim aan mee te hebben gewerkt. Maar de politieke bazen werden niet of nauwelijks op de hoogte gebracht en minister Van der Steur informeerde de Tweede Kamer er onjuist en onvolledig over. Van der Steur beloofde vervolgens een breed onderzoek naar alle uitlatingen van Volkert in de KRO-reportage. Het onderzoek zou moeten uitwijzen of Van der Graaf zich aan de voorwaarden houdt die hem zijn opgelegd.

Vertraging

Het rapport van de reclassering zou medio oktober 2015 worden opgeleverd aan het OM, waarop die moest oordelen of Volkert alle regels heeft nageleefd. Volgens een woordvoerder van de Reclassering is dat ook gebeurd. “Wij hebben het rapport aangeleverd bij het Openbaar Ministerie”, aldus Hanneke de Korte van Reclassering. Inmiddels is de deadline drie maanden verstreken en is het wachten nog altijd op de kamerbrief. Lodewijk Hekking, woordvoerder van het ministerie, zegt desgevraagd dat deze nu in concept circuleert op het ministerie. “Hij gaat deze of volgende week naar de Kamer”.