Kamerleden: haal coffeeshophouder uit Thailand

Tweede Kamerleden van onder meer PvdA, D66 en SP hebben het kabinet op te roepen om de veroordeelde coffeeshophouder Johan van Laarhoven naar Nederland te halen. De Brabander woont sinds 2008 in Thailand, en is daar vorig jaar veroordeeld tot 103 jaar celstraf.

Volgens D66, PvdA, SP, GroenLinks, 50Plus en Partij voor de Dieren zit Van Laarhoven onder embarmelijke omstandigheden vast in de Thaise cel. Het kabinet moet daarom actie ondernemen, en hem naar Nederland halen, zo meldt RTL Nieuws. De partijen hebben net geen meerderheid in de Tweede Kamer.

De partijen willen daarnaast ook opheldering over een brief die is verstuurd door een Nederlandse ambassademedewerker. Daarmee startte het Thaise onderzoek naar Van Laarhoven.

Witwassen

Van Laarhoven werd in 2014 in Thailand opgepakt. Justitie in Nederland werkte op dat moment al aan een onderzoek rond het witwassen van 20 miljoen euro. De coffeeshophouder, die in 2008 zijn aandelen in The Grass Company verkocht, woont in Thailand, en daarom werden de Thaise autoriteiten ingeschakeld.

Er werd gevraagd naar informatie over bankrekeningen, en of de Thaise politie Van Laarhoven wat vragen wilde stellen.

Gedoogbeleid

Het Aziatische land begon toen een eigen onderzoek naar Van Laarhoven, waarop de Tilburger werd opgepakt. Eerder doken er al verhalen op dat de Nederlandse justitie de Thaise autoriteiten heeft ingefluisterd om zelf ook eens een onderzoek te beginnen.

In Thailand werd Van Laarhoven veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, waarvan hij er twintig moet uitzitten. Hij werd veroordeeld vanwege het witwassen van drugsgeld. Volgens zijn advocaat snapt de Thaise rechtbank het Nederlandse gedoogbeleid niet. Van Laarhoven is daarom in hoger beroep gegaan.