Kamerleden willen opheldering van Defensie over verkoop vuurwapens

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) over de verkoop van handvuurwapens door Defensie. Uit onderzoek van RTL Nieuws en onderzoekscollectief SPIT blijkt dat Defensie honderden wapens verkocht aan een Nederlands bedrijf. Een deel daarvan kwam vervolgens terecht bij een wapenwinkel in Malta.

De verkoop vond in mei en juni 2020 plaats. Het ging onder andere om 800 semi-automatische wapens van het type MP5 en een partij Glock-pistolen. De MP5’s werden volgens RTL Nieuws verkocht voor 168.000 euro. Het departement wil hier niets over kwijt. De wapens werden opgekocht door een Nederlands bedrijf waar Defensie eerder handvuurwapens van afnam.

Online verkoop

Een deel van het wapenarsenaal kwam via de Nederlandse tussenhandelaar terecht bij een Maltese wapenhandelaar, die de wapens online verkoopt. Op Facebook adverteerde de Maltese handelaar vorige week met wapens “verkocht door het Nederlandse ministerie” en “bedoeld voor de marechaussee”.

“Onwenselijk”

Verschillende Kamerleden vrezen dat de wapens in het illegale circuit terechtkomen. ‘Verkoop van 800 semi-automatische wapens van de Marechaussee. Dit staat haaks op het verkoopbeleid van Defensie en haaks op Europees beleid om wapens terug te dringen’, schrijft CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. SP-Kamerlid Sara Karabulut noemt de praktijk “onwenselijk”.

“Reguliere verkoop”

Defensie zegt dat de Tweede Kamer hierover niet geïnformeerd hoefde te worden omdat het om “reguliere verkoop van handvuurwapens” ging. Dat is alleen bij de verkoop van ‘wapensystemen’ verplicht, zoals tanks en straaljagers. De verkoop werd goedgekeurd door een speciale commissie, de Commissie Verkoop Defensie Materieel.

Het departement wijst erop dat het niet ongebruikelijk is dat wapens aan vertrouwde Nederlandse partners worden verkocht.