Kamermeerderheid: hasj-verbod

Er is een meerderheid van VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer voor een verbod op de verkoop van hasj in Nederland. Ze dringen hierop aan bij minister Opstelten van Justitie. Terwijl zelfs in de Verenigde Staten in verschillende staten juist plannen opschieten om softdrugs te legaliseren lijken de regeringspartijen een echte war on drugs te willen ontketenen en de coffeeshops te verbieden.

War on drugs betekent: verbieden en bestrijden zonder dat daar noemenswaardige effecten van uitgaan, criminele organisaties in West-Europa reuasachtig in de kaart spelen doordat de prijzen hoger worden, en een ontwikkeling in Nederlandse steden naar criminalisering van de jeugd. Dus: de ontwikkeling van jeugdbendes zoals we die kennen in Amerikaanse ghetto’s.

De ‘verboden’ hasj moet immers wel rondgebracht worden.

VVD en PVV ergeren zich aan opgeschoren tuig dat op scooters rondscheurt in de stad. Als die jongens na een hasjverbod bij kunnen verdienen als straatdealer gaat er een wereld voor hen open. Werk en omzet voor iedereen. Wie zich nog geen scooter kon veroorloven kan dat als hasjdealer wel. Voor anderen komt al op jonge leeftijd een pijlsnelle A3 in beeld.

Naar school gaan of vakkenvullen in de supermarkt is voor velen een weing rationale keuze aan het worden, het geld ligt toch op straat. En net als in de VS krijgt straathoekjeugd de beschikking over geld, waarmee ze in bepaalde buurten hun aanwezigheid en macht kunnen gaan financieren.

De politie zal het hasjverbod moeten handhaven in coffeeshops, en als die eenmaal gesloten zijn kunnen de agenten achter de scooters aan gaan jagen. Motoragenten scheuren door de woonbuurt.

Wie gaat al die agenten betalen? De politie geeft al handenvol geld uit aan het jagen op grootschalig opererende cocaïne-importeurs. Wat blijkt: al decennia blijft de prijs van de coke gelijk en stijgt het gebruik langzaam voort.

Het helpt niet.

Waarom wil de VVD de hasj verbieden? 

‘Deze verdovende middelen komen vooral uit landen als Afghanistan en Marokko. We willen niet meewerken aan het faciliteren van criminele organisaties. Met de verkoop hou je die import in stand’, zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur in De Telegraaf. 

Daarom dus maar criminele organisaties in Nederland en Europa “faciliteren”, meent Van der Steur dus eigenlijk.