Kamervragen over uitlevering hacker

Kamerlid Harry van Bommel van de SP wil van de minister van Justitie weten welke medewerking Nederland heeft verleend aan het Amerikaanse justitie-onderzoek naar de vermeende hacker David S. uit Spijkenisse. David S. (21) zou betrokken zijn bij een grote creditcardfraude in de VS waarbij 44.000 kaarten zouden zijn misbruikt. Hij werd in Roemenië opgepakt en door dit land uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat schrijft het Advocatenblad.

Zijn advocaat Bart Stapert wil checken of S. onder valse voorwendselen naar het land is toe gelokt. Volgens de raadsman, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewerkt, proberen Amerikaanse opsporingsdiensten wel vaker buitenlandse verdachten naar een derde land te lokken.

Van Bommel wil van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie weten waarom de hacker niet gewoon in Nederland is aangehouden. Doordat S. door Roemenië is uitgeleverd kan hij nu zijn straf niet in Nederland uitzitten en er is ook geen mogelijk zijn straf naar Nederlandse maatstaven aan te passen. Op die manier is ook Henk Rommy vanuit Spanje naar de VS uitgeleverd.

Het SP-Kamerlid wil weten wanneer de Nederlandse autoriteiten op de hoogte waren van het Amerikaanse onderzoek tegen de hacker en of de Amerikanen een rechtshulpverzoek hebben verstuurd naar Den Haag. De vraag is ook of Nederland zelf onderzoekshandelingen heeft verricht naar de man. Dat is belangrijke informatie bij de vraag of iemand kan worden uitgeleverd.