Kan Teeven de storm weerstaan?

Na de onthulling van Nieuwsuur wordt het in politiek Den Haag de vraag of Fred Teeven, de staatssecretaris van Justitie de storm van de kritiek die aan het opsteken is kan weerstaan. In het boek Fred en de Wet van Wim van de Pol, dat later dit voorjaar verschijnt, komen naast de deal die Teeven sloot met Cees H. nog andere spraakmakende deals aan de orde. 

Opheldering

Minister Ivo Opstelten van Justitie vindt dat de deal door de beugel kan. Het ziet er nu echter toch al somber uit voor Fred Teeven. Een veeg teken is dat de VVD-fractie in de Tweede Kamer, toch de partij van Opstelten en Teeven, opheldering wil. Kamerlid Ard van der Steur (VVD) heeft al vragen gesteld over de zaak. Op Twitter is Teeven al een trending topic.

Semtex

Cees "Puk" H. was één van de mannen die veroordeeld werd voor het organiseren van grootscheepse hasjtransporten van Pakistan naar Canada en Noord-Amerika. Teeven leidde dit onderzoek, H. kreeg in 1995 vier jaar cel voor zijn aandeel in de hasjsmokkel van bijna 300 ton. H. was geen kleine jongen en deed twee gewelddadige ontsnappingspogingen.

Cocaïne

In 1988 ontsnapte hij met geweld uit de gevangenis waar hij een straf uitzat voor handel in cocaïne. En nadat Cees H. in 1993 was aangehouden voor de hasjsmokkel probeerde hij in 1994 opnieuw te ontsnappen uit de Bijlmerbajes. Met een semtex-explosie sloeg hij een gat in een gevangenismuur. Tevergeefs, het lukte niet om weg te komen.

H. belandde daarna in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.