Kannibalisme in gevangenis

In een gevangenis in Táchira, Venezuela, is een 25-jarige man vermoord en opgegeten door zijn mede-gedetineerden. Het kannibalisme vond plaats tijdens een muiterij in de gevangenis die wekenlang duurde. Door de economische crisis in Venezuela is er in de gevangenissen een groot voedseltekort. 

Het nieuws werd naar buiten gebracht door de vader van het slachtoffer, Juan Carlos Herrara sr. (foto). De opgegeten man Juan Carlos Herrara jr. zat sinds 2015 in de gevangenis voor een overval.

Dorancel Vargas

Volgens de vader werd zijn zoon, samen met nog een andere man, aangevallen door veertig gevangenen, neergestoken en opgehangen om dood te bloeden. Vervolgens werden ze geslacht door Dorancel Vargas, een gedetineerde die in 1999 was veroordeeld voor kannibalisme. Gevangenen die het mensenvlees niet wilden eten werden met een hamer geslagen en gedwongen het vlees alsnog te eten.

De vader wil zijn zoon een katholieke begrafenis geven en heeft de gevangenen gesmeekt hem tenminste een van de overgebleven beenderen van Juan Carlos Herrara jr. te overhandigen.

Vingers

De autoriteiten hebben bevestigd dat na de opstand in de gevangenis twee gevangenen worden vermist. Naast Juan Carlos Herrara jr. zou het gaan om Anthony Correa. Het ministerie van justitie ontkent dat er sprake zou zijn van kannibalisme.

Volgens een organisatie die toezicht moet houden op de gevangenissen in Venezuela is kannibalisme vaker voorgekomen. In een gevangenis in El Tigre zouden gedetineerden gedwongen zijn om hun eigen vingers op te eten.

Overvol

De gevangenis waar de twee mannen werden opgegeten is overvol. Het gebouw heeft een capaciteit van 120 gevangenen, maar er zijn 350 gedetineerden in ondergebracht. Daar komt bij dat er grote voedsel- en medicijntekorten zijn. Het komt regelmatig voor dat gevangenen sterven door honger en uitputting.