‘Kapper in opdracht in brand gestoken’

Justitie denkt dat verdachte Henri W. (37) uit Hengelo opdracht heeft gekregen om een kapper in Enschede in zijn zaak in brand te steken. Het slachtoffer, van Turkse komaf, werd op 2 februari 2017 in zijn kapperszaak aan de Kottendijk door een man met een bivakmuts overgoten met benzine en in vervolgens in brand gestoken. 

De kapper overleefde ternauwernood de aanslag en raakte zwaargewond.

Stapel bankbiljetten

Dat er sprake zou zijn van een poging tot huurmoord baseert het Openbaar Ministerie onder andere op een foto van een stapel bankbiljetten die in de telefoon van Henri W. werd gevonden, zo schrijft Tubantia naar aanleiding van een pro forma-zitting over de zaak. Wie de opdrachtgever zou zijn, en wat het motief voor de aanslag is, is niet bekend. Justitie denkt dat er sprake is van een persoonverwisseling. Het eigenlijke doelwit zou een 45-jarige man uit Enschede zijn, die enkele maanden later door meerdere kogels werd geraakt tijdens een schietpartij op een parkeerplaats in het Duitse Gronau, net over de grens met Nederland.

Voorbereiding liquidatie

Henri W. wordt ook nog verdacht van het voorbereiden van een liquidatie. Hij zou in de zomer van 2017 met een automatisch wapen in zijn kofferbak onderweg zijn geweest naar Enschede, waar twee personen en een café moesten worden beschoten.

Zwijgen

Henri W. zweeg maandagochtend tijdens de pro forma-zitting. Ook drie andere verdachten, die vorige week al voor de rechter stonden en bij de verschillende zaken zouden zijn betrokken, hielden hun kaken op elkaar.