‘Karim “Taxi” B. op vrije voeten in afwachting van proces’

‘Karim “Taxi” B. op vrije voeten in afwachting van proces’

De drugscrimineel Karim B., ook wel bijgenaamd “Taxi”, is in Spanje op vrije voeten gesteld. Nederland heeft om zijn overlevering gevraagd. B. wordt verdacht van witwassen en lidmaatschap van een drugsorganisatie.

Beeld: Karim B. bij zijn aanhouding in Spanje (foto: Policia Nacional)

Vrij

De 46-jarige Karim B. werd in januari van dit jaar in Spanje aangehouden, samen met een aantal anderen. Maar de rechtbank daar heeft hem vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Dit bevestigt het Openbaar Ministerie aan de NOS.

Kopstuk

B. en zijn medeverdachten werden aangehouden op verdenking van de handel in soft- en harddrugs. In Spanje is jarenlang onderzoek gedaan naar zijn organisatie, waarvan B. het vermoedelijke kopstuk is. De groep zou miljoenen aan drugsgelden hebben witgewassen.

Het Spaanse OM legde beslag op bankrekeningen en op 172 panden met een totale waarde van tientallen miljoenen euro’s.

Overlevering

Ook Nederland was op zoek naar B., vanwege een onderzoek naar handel in soft- en harddrugs in Den Haag. Na zijn arrestatie heeft het OM gevraagd om zijn overlevering. Een woordvoerder van het OM zegt dat dit verzoek blijft staan, ook al is Karim B. nu vrijgelaten.

Karim B. is een broer van Samir “Scarface” B., die in 2014 in de buurt van het Spaanse Marbella werd doodgeschoten. De broers zouden verwikkeld zijn geweest in een conflict met onder andere Ridouan Taghi.

Karim’s broer “Scarface” gaf leiding aan een groot netwerk dat cocaïne importeerde in Europa. Karim B. vluchtte na 2017 naar de Dominicaanse Republiek en investeerde daar in vastgoed. Hij probeerde dat ook in Thailand te doen, en in Melilla, de Spaanse enclave in Marokko. Volgens de Nationale Politie in Spanje maakte hij hierbij via contacten gebruik van de Spaanse ambassade in Thailand.