Kartel-leider geeft zich over

Vorige week heeft Luis Enrique Calle Serna zich in Panama overgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. Calle Serna was één van de leiders van de zogeheten Rastrojos, één van de grote drugskartels in Colombia. Daarmee lijkt deze groep nu uitéén te vallen. In mei gaf zijn broer Javier, alias Comba, zich over aan de autoriteiten in de Verenigde Staten. Justitie in New York verdenkt de groep van invoer van grote hoeveelheden cocaïne naar de VS.

Vorige maand gaf Daniel “El Loco” Barrera, de leider van de andere grote criminele groepering in Colombia zich over. Volgens de politie had El Loco aan Luis Calle Serna in Venezuela veilig onderdak geboden. Vanuit Venezuela contacteerde Calle Serna familieleden in Spanje die een advocaat contact hebben laten opnemen met de Drug Enforcement Administration (DEA) in New York.

Luis Enrique Calle Serna was de laatste grote kingpin van de Rastrojos, voorheen de gewapende tak van het Norte del Valle-kartel, dat weer voortkwam uit het Cali-kartel.

De verwachting is dat in Colombia ruzie zal ontstaan tussen leden van de Rastrojos onderling en met rivaliserende groepen, met name de Urabeños, over de overname van de transportroutes van de cocaïne naar de VS. De Rastrojos hadden de cocaïnehandel naar de westkust van Colombia in handen, vanwaar de drugs veelal met half-onderzeeboten naar het noorden ging.

Volgens de politie daalde het aantal gewapende leden van de Rastrojos de laatste twee jaar met 20 procent naar ruim 1.600. 

Eén van de theorieën die de ronde doet in Colombia is dat de Rastrojos zich hebben overgegeven omdat ze bang zijn voor een dreiging naar familieleden. Victor Patiño Fomeque, een leider van het voormalige Cali-kartel zou uit zijn op wraak. Patiño keerde dit jaar terug uit de Verenigde Staten waar hj zijn straf uitzat nadat ook zich zich overgegeven had. Hij beweert dat 35 leden van zijn familie door de Rastrojos zijn vermoord.