Maakt nieuw kartel dezelfde fouten als de Zetas? (VIDEO)

Het criminele kartel CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación) is in Mexico in opkomst. Wat betreft de werkwijze lijken ze erg op de moorddadige Zetas. Ze ontvoeren en vermoorden bijvoorbeeld federale agenten. Maken ze ook dezelfde fouten als de Zetas?

Gekieperd

Vanaf 2011 trekt het CJNG al aandacht. In dat jaar werden in de Caraïbische stad Veracruz de lichamen van 35 mensen tijdens het spitsuur op een snelweg gekieperd. Het jongste wapenfeit wat – waarschijnlijk – de CJNG op zijn geweten heeft is het vermoorden van twee federale agenten van Mexicaanse Openbaar Ministerie. De twee moesten op een video een kritische verkering voorlezen over zogenaamde misdaden van de Mexicaanse staat. Niet lang na publicatie werden hun lichamen op 18 februari gevonden in de Pacifische deelstaat Nayarit.

Ze waren ontvoerd kort nadat ze waren aangekomen in Mexico-Stad na een vlucht vanuit badplaats Puerto Vallarta.

Intimiderende video’s

Ook de Zetas ontvoerden regelmatig federale agenten. De laatste jaren is de aanwezigheid van de CJNG door heel Mexico gegroeid. Net als de Zetas in de jaren 2004-2012 proberen ze snel zoveel mogelijk territorium te veroveren door het afpersen van lokale ambtenaren en ondernemers, die piso moeten betalen. Het verspreiden van intimiderende video’s van angstige ontvoerde ambtenaren is deel van de strategie.

Net als de Zetas, die werden opgericht door Mexicaanse special forces als afsplitsing van het Golf-kartel, gebruiken ze militaire methodes. Systematisch werden zo nieuwe markten en nieuwe routes onder controle gebracht.

Bergaf

De leiders van de Zetas zijn echter de laatste tien jaar één voor één opgepakt of vermoord en daarmee ging ook de invloed van het netwerk snel achteruit. Vorige maand werd Z43 gearresteerd. De groep raakte verdeeld en opgesplitst, ook al omdat in de snelle expansie veel lokale groepen waren ingelijfd, wat leidde tot zwakke netwerken.

Een reden dat het met de Zeta’s bergaf ging – in tegenstelling tot het Sinaloa-kartel van Joaquin Guzman (El Chapo) – was dat de Mexicaanse staat de groep als focus in beeld had. De corrupte contacten van Sinaloa waren ook veel beter en meer vertakt en de Zetas trokken meer aandacht met hun massale slachtingen.

De Zetas groeide te snel en hun brute methoden trokken te veel aandacht en verontwaardiging. Mexicaanse analisten geloven dat de CJNG eenzelfde lot beschoren zal zijn als de regering en krijgsmacht focussen op het uitschakelen van de leiders.

Zie ook:

Afgehakte hoofden op Mexicaanse taxi

El Mencho, Mexico’s meest gezochte drugsbaas

Zo rekruteert een drugskartel zijn leden