Kartels maken veel winst met wiet

Op 1 januari kocht in de staat Colorado de eerste Amerikaan legaal een zakje wiet. Wat zou er gebeuren als in de gehele Verenigde Staten wiet legaal zou zijn. Mexicaanse drugskartels zouden dan met een flinke aderlating in de winst te maken krijgen. Drugskartels hebben van oudsher meer winst gemaakt met wietverkoop dan met cocaïne of andere drugs. Schattingen variëren van een winstderving tussen 15 en 60%.

15% van de opbrengst

De legalisering in Colorado zou in een week voor 5 miljoen dollar minder aan illegale wietomzet hebben gezorgd. Een studie uit 2010 van denktank RAND Corporation concludeert dat de Amerikaanse consumptie goed is voor 15 tot 26% van de opbrengst van de kartels.

Een Mexicaanse studie stelt dat als alleen de staten Washington, Colorado en Oregon, de staten die het verst lijken te willen gaan, marihuana zouden legaliseren de kartels 30% minder winst zouden maken. De Mexicaanse analist Alejandro Hope schat dat het Sinaloa Cartel in dat geval de winst zou zien halveren

60%

Het Amerikaanse Office of National Drug Policy van het Witte Huis heeft een paar jaar geleden geschat dat zelfs 60% van de winst van de drugskartels voortkomt uit handel in en teelt van softdrugs. 

Drugskartels hebben hun inkomsten sinds lang gediversifieerd. Ze verdienen ook aan afpersingen, ontvoeringen, prostitutie, mensensmokkel olie diefstal en zelfs legale zaken. Het belang van het winstaandeel door cocaïnehandel is de laatste jaren toegenomen.