Kasteelmoord: schoonvader weer aangehouden

André Gyselbrecht, de schoonvader van de in januari 2012 vermoordde Stijn Saelens (foto), is opnieuw aangehouden. Dat heeft het parket van Brugge gemeld. Gyselbrecht wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op zijn schoonzoon. Hij zat eerder al een half jaar in de cel maar werd later vrijgelaten.

Sinds het begin van het onderzoek ziet de Belgische politie de schoonvader en zijn zoon Peter als opdrachtgever voor de moord. Zij hadden ruzie met Saelens, onder meer omdat de wispelturige kasteelheer met zijn gezin naar Australië zou verhuizen. Maar er zijn ook geruchten dat Saelens incest zou hebben gepleegd met zijn kinderen.

Gyselbrecht bekende eerder in het onderzoek dat hij aan zijn vriend Pierre S. heeft gevraagd om Saelens ‘een lesje te leren’. Saelens zo daarbij alleen een pak slaag krijgen. Volgens de schoonvader is dat uit de hand gelopen.

Doorbraak

De laatste maanden kwamen nieuwe doorbraken in het onderzoek. Zo werd bekend dat een van de uitvoerders de Eindhovense crimineel Ron van B. was, die inmiddels is overleden. De uitvoerder zou regelmatig contact hebben gehad met Pierre S..

Ook bracht de recherche nieuwe details naar buiten, waaruit bleek dat er flink wat blunders zijn begaan bij de uitvoering van de moord. Zo werd het lijk gevonden omdat er extra bladeren en takken overheen waren gegooid terwijl de politie vlak daarvoor luchtfoto’s had genomen. Die verandering was aanleiding om eens een kijkje te nemen bij de verstopplaats.

Tinus van W.

De advocaten van de andere verdachten reageren in de Belgische pers voorzichtig op de nieuwe aanhouding. De advocaat van Gyselbrecht’s zoon Peter noemt het een goed teken dat zijn cliënt deze keer niet is opgepakt.

Naast de schoonvader van Saelens zitten de twee vermeende tussenpersonen vast: Pierre S. en de Nederlander Tinus van W.

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit het kasteel Carpentier aan de Sint-Pietersveldstraat in Wingene. Zijn vrouw vond die dag bij haar aankomst in het kasteel bloed en een kogelhuls. Op 17 februari werd het lichaam van Saelens ontdekt in een bos in de omgeving van Maria-Aalter, vlakbij het chalet van Pierre S..