Keeper Zuid-Afrika doodgeschoten bij overval

De keeper en aanvoerder van het Zuid-Afrikaans voetbalteam, Senzo Meyiwa (27), is zondag in het huis van vrienden die hij bezocht doodgeschoten. Dit gebeurde tijdens een vermeende overval. Meyiwa werd nog met spoed naar het ziekenhuis gebracht maar dit mocht niet meer baten.

Overval

De Zuid-Afrikaanse politie heeft inmiddels bevestigd dat het om Meyiwa gaat. Een regionale veiligheidsfunctionaris zegt over de toedracht: ‘Twee mannen kwamen het huis van zijn vriendin binnen en eisten mobiele telefoons, geld en andere waardevolle spullen. De keeper probeerde zijn vriendin Kelly Khumalo te beschermen om een van de mannen een pistool op haar had gericht.’

Daarna is hij neergeschoten en geraakt in zijn bovenlichaam. Hij werd nog naar het ziekenhuis overgebracht maar daar kon alleen zijn overlijden vastgesteld worden.

Een woordvoerder van politie laat weten dat er op het moment van de vermeende overval zeven personen in het huis waren. Het vermoeden bestaat dat er tijdens de overval buiten iemand op wacht heeft gestaan en dat het trio te voet is gevlucht.

International

Hij was sinds vier wedstrijden aanvoerder van het nationale elftal van Zuid-Afrika. Zaterdag had hij nog met zijn club Orlando Pirates, waar Ruud Krol nog trainer is geweest, de halve finale van het bekertoernooi in het land bereikt door Ajax Cape Town met 4-1 te verslaan.

Beloning

‘We roepen iedereen op om rustig te blijven, we zullen er alles aan doen om de dader op te sporen’, zegt een woordvoerder. Een beloning van 10.000 euro is uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de daders.

Geweld

Tussen april 2013 en maart 2014 is het aantal moorden in het Afrikaanse land met 800 gestegen tot 17.000 personen.