Kennedy-killer komt niet vrij

De man die tot levenslang is veroordeeld voor de moord op presidentskandidaat Robert Kennedy, op 5 juni 1968, heeft een procedure verloren om op vrije voeten te komen. Sirhan Sirhan (70) had voor een federale rechtbank bepleit dat hij onschuldig is.

Onschuld

Maandag besloot de rechtbank in Los Angeles dat Sirhan niet heeft aangetoond dat er een gegronde reden was dat hij niet eerder voor een federale rechtbank zijn onschuld had bepleit. Sirhan was in 2000 begonnen met procederen voor het recht alsnog zijn onschuld aan te mogen tonen.

Keuken

Sirhan werd na de schoten op Robert Kennedy door verschillende getuigen tegen de grond gedrukt met het pistool in zijn hand dat de schoten had afgevuurd. Dat gebeurde in het Ambassador Hotel in Los Angeles, kort nadat Kennedy de voorverkiezingen voor de Democratische Partij in Californië had gewonnen. Kennedy was bezig het hotel te verlaten via de keuken.

Fatale schot

Advocaten hebben bepleit dat Sirhan weliswaar toegeeft dat hij acht schoten heeft afgevuurd maar dat hij fysiek niet in de goede positie was om het fatale schot af te vuren en dat een tweede schutter verantwoordelijk zou kunnen zijn. De rechter vindt dat de zaak van Sirhan niet sterk genoeg is. ‘Hoewel de indiener een aantal theorieën naar voren heeft gebracht heeft hij niet aangetoond dat het aannemelijk is dat geen jurylid hem schuldig zou hebben bevonden.’

San Diego

Sirhan werd in in 1969 ter dood veroordeeld maar die straf werd omgezet naar levenslang toen de staat Californië de doodstraf afschafte. Dit was waarschijnlijk de laatste kans voor Sirhan om vrij te komen. Hem werd in 2011 voor de dertiende keer voorwaardelijke vrijlating geweigerd. Sirhan had de Jordaanse nationaliteit. Hij zit gedetineerd in een state prison in San Diego (Ca.). Robert Kennedy was 42 en senator voor New York. Zijn oudere broer John Kennedy werd in november 1963 op 47-jarige leeftijd doodgeschoten.