Kentekenherkenning ook op binnenwegen

De politie gaat 200 extra camera’s installeren die kentekens van automobilisten kunnen herkennen. Hiermee wil ze onder meer vluchtende verdachten snel kunnen opsporen.

Aan flitspalen

De camera’s zullen worden geïnstalleerd op de flitspalen die al op binnenwegen staan, meldt de NOS zondag. Ze kunnen registreren welke auto’s voorbijrijden, en bijvoorbeeld controleren of de eigenaren worden gezocht door de politie. Op het moment zijn er al 80 van dit soort ANPR-camera’s geplaatst op de snelwegen (Automatic Number Plate Recognition). De nieuwe camera’s worden geplaatst op palen die op strategische plekken staan, bijvoorbeeld bij de grens, voor het traceren van gestolen auto’s die het land verlaten.

Dader achterhalen

De politie geeft als voorbeeld van de functie van de camera’s, dat men na een gewelddadige woningoverval zelfs met een deel van het kenteken de daders kan achterhalen. Daarom wil men de camera’s niet alleen op de snelwegen hebben staan. Er zijn ook al 150 politieauto’s uitgerust met de camera’s. De politie wijst erop dat het netwerk nog niet dekkend is in Nederland voor alle wegen.

In het vizier

Privacy-organisatie Bits of Freedom vindt het niet in orde dat de politie ook de gegevens van bestuurders in het vizier heeft die niet verdacht zijn. De organisatie stelt het nog maar afwachten is waar de politie deze data in de toekomst voor zal gebruiken. Inmiddels is de Tweede Kamer al akkoord met een wetsvoorstel waarin toestemming wordt gegeven de kentekengegevens van alle passerende auto-eigenaren vier weken te bewaren. De Eerste Kamer debatteert dinsdag over dit voorstel.