Kerst op de Baambrugse Zuwe

Ron de Jong – softdrugs-specialist in ruste – is terug in zijn villa aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen. Sterker: de kerstboom is opgetuigd en staat uit te kijken over de plas, terwijl de open haard gezellig knettert. Krakers uit Tsjechië hadden een aantal jaren geleden bezit genomen van de ruime villa, na een zekere afwezigheid van De Jong. Afgelopen zomer zocht De Jong met een vriendenclub de krakers op met de vraag of hij zijn woning terug mocht. 

Door Wim van de Pol

Dat mocht. Na bemiddeling van de politie werd de afspraak gemaakt dat de krakers uiterlijk op 26 november het veld zouden ruimen. Tot die tijd bivakkeerde De Jong met zijn gezin in het tochtige tuinhuis. 

De Jong is bepaald ontevreden over de manier waarop het pand is bewoond door de gasten: ‘Ze hebben een ongelofelijke puinbak achtergelaten. Al onze spullen zijn op een hoop in de schuur of naar buiten gegooid. De marmeren vloer is beschadigd, behang eraf getrokken. Een bende.’

De rekening voor de herstelwerkzaamheden van alleen het bouwbedrijf bedroeg bijna 40.000 euro.   

De inpandige marmeren kolommen hebben de Tsjechische furie overleefd. Maar het vele meters brede bed in de masterbedroom gooiden de krakers zonder pardon naar buiten. Op het balkon van de slaapkamer wijst De Jong naar een denkbeeldige kraker: ‘kijk, hier zat-ie dan zijn jointje te roken, met uitzicht over het water.’

De Jong is nu tevreden en niet wraakzuchtig naar de krakers toe: ‘Het boek is dicht’. Eén van de krakers mag met zijn goedvinden nog een tijdje in het tuinhuis van het wijdse uitzicht over de plas genieten. Overigens blijkt uit een getuigeverklaring bij de rechter-commissaris dat het huis in opdracht van een voormalig zakenpartner van De Jong is gekraakt, tegen wie een onderzoek loopt wegens oplichting. De krakers waren dan ook niet zomaar krakers: ‘Tjechische kraakmaffia’, zegt De Jong.

Het Openbaar Ministerie denkt overigens dat het miljoenenpand door De Jong is gefinancierd met geld dat hij in Zwitserland witwaste en verdiende met de drugshandel. In 2007, hetzelfde jaar dat De Jong een regeling met de Belastingdienst trof, viel de FIOD zijn villa binnen. De Jong is doorgaans goed op de hoogte en hield de inval dan ook met zijn verrekijker vanaf de overkant van de plas in de gaten.

Justitie denkt dat De Jong net als Mink Kok begin jaren negentig miljoenen verdiende aan importen van softdrugs samen met de informant Kris J. van het toenmalige IRT en daarmee onder meer de villa in Vinkeveen heeft gekocht.

Maar sinds 2007 is het nog altijd niet tot een rechtszaak gekomen. De Jong wacht af en maakt maakt zich over die zaak niet druk: ‘Het was pure uitlokking van die Kris J.’

Op muziek van de Dire Straits heeft Rooie Ron zijn herinneringen aan de kraak van zijn villa gevisualiseerd:

 

{youtube}wFQ-nNhYJbM{/youtube}