“Kerstman” voor de rechter voor 1600 kilo coke

Vandaag moet de 72-jarige drugsbaron Robbie van L. (foto) voor de rechtbank verschijnen. Van L., in het milieu ook bekend als “opa” of “kerstman”, wordt onder andere verdacht van het smokkelen van 1600 kilo cocaïne vanuit Costa Rica en Ecuador en de Dominicaanse Republiek. 

De naam van Robbie van L. wordt vaak in één adem genoemd met die van andere grote Limburgse drugshandelaren, zoals Peter van D. en “Dikke” Billy P. Van L., die begon als brandkastkraker, zat al eerder jaren in de cel voor drugsdelicten. Volgens De Limburger wordt Van L. ook wel “kerstman” genoemd, vanwege zijn uiterlijk met witte haren en baard.

Bonaire

De “kerstman” werd in oktober 2013 aangehouden op Bonaire waar hij officieel woonachtig is. Zijn arrestatie vier jaar geleden was onderdeel van een grote actie tegen de georganiseerde misdaad in Limburg en Noord-Brabant. Daarbij werden ook militairen en geld- en drugshonden  ingezet. Van L. was niet de enige die daarbij werd opgepakt; er werden nog negen andere verdachten aangehouden. Bij doorzoekingen werden tonnen cash gevonden en wapens en drugs in beslag genomen. Bij een van de verdachten werden vijf luxe personenauto’s weggesleept. In een woning in Eindhoven vonden rechercheurs 245 kilo amfetaminepasta, 55 liter amfetamineolie en 30 kilo XTC, in totaal 6 miljoen euro waard.

Beretta

De operatie was het slotstuk van twee grote onderzoeken naar de productie en invoer van drugs. In Limburg liep het onderzoek Wolf. Het landelijk parket werkte in Noord-Brabant aan de zaak Beretta. Toen bleek dat de hoofdpersonen in Limburg en Brabant zaken deden met elkaar, werden de onderzoeken samengevoegd.

Veertien zittingsdagen

De voorlopige hechtenis van de “kerstman” kwam negen maanden na zijn arrestatie in oktober 2013 ten einde. Het Openbaar Ministerie wil hem en enkele van zijn medeverdachten vandaag weer terug in de cel. De advocaten verzetten zich daar tegen.

Justitie brengt nu in totaal 21 verdachten van de criminele organisatie in drie groepen voor de rechter. Voor de eerste groep zijn tussen vandaag en 6 december veertien zittingsdagen uitgetrokken. Het tweede deel start in januari. De rechtbank doet in alle zaken op 29 maart 2018 uitspraak.

Meer in De Limburger.