Ketamine wordt populairder in het uitgaansleven

Narcosemiddel ketamine is in het uitgaansleven populairder aan het worden, zo blijkt uit de nieuwste cijfers over drugsgebruik in Nederland van het Trimbos Instituut. De afgelopen zes jaar is het aantal mensen dat om ketamine bij een EHBO-post of in een ziekenhuis kwam vervijfvoudigd.

Snuiven

De gebruikers die zich met klachten melden bij de eerste hulp (op bijvoorbeeld festivals) hebben vooral last van angststoornissen, verwarring en spierverstijving. Ketamine is vooral beschikbaar als poeder om te snuiven, maar er zijn ook pillen en het kan ook worden geïnjecteerd. Bij het middel treedt vrij snel gewenning op, waardoor gebruikers steeds een hogere dosis nodig hebben om het zelfde effect te bereiken.

After parties

Het Trimbos Instituut waarschuwt dat het gebruik van ketamine de afgelopen jaren toegenomen is en normaliseert. In de bevolking van 18 jaar en ouder had in 2018 1,2% ooit ketamine gebruikt. Dit komt neer op circa 170.000 Nederlanders. Ten opzichte van 2016 is het gebruik daarmee stabiel. Het Trimbos Instituut denkt echter dat het gebruik onder de uitgaanders vele malen hoger ligt. Uit onderzoeken naar drugsgebruik in het uitgaansleven blijkt dat daar het gebruik veel meer voorkomt. In een onderzoek uit 2016 bleek dat 17,3% ooit ketamine had gebruikt.

Het Trimbos Instituut denkt dat voorheen ketamine alleen door een selecte groep in het uitgaansleven werd ingenomen en dat nu een grotere groep het gebruikt, bijvoorbeeld op after parties na dansfeesten. Ketamine is een middel dat wordt gebruikt als narcosemiddel bij mensen en dieren. Het is geneesmiddel en gebruik of bezit is niet verboden. Volgens de Geneesmiddelenwet is het wel strafbaar om zonder vergunning ketamine te maken of te verkopen.

Xtc

De meeste mensen met problemen door drugsgebruik hebben wiet (of hasj) of GHB genomen. Bijna de helft van het aantal cannabisgebruikers dat zich moest laten behandelen was toerist.

Er is geen stijging van het aantal gevallen van GHB-vergiftiging. Gevallen van dat soort intoxicatie zijn vaak wat ernstiger omdat mensen soms bewusteloos raken.

Overigens blijft het gebruik van cocaïne en xtc vele malen hoger dan van ketamine.

Na een daling tussen 2013 en 2017 steeg het aandeel van xtc-intoxicaties op EHBO-posten in 2018 weer. Bij festivals en in ziekenhuizen meldden zich zo’n 1.850 patiënten met onder andere hartritmestoornissen, angststoornissen, misselijkheid en braken. Een verklaring is mogelijk dat het aandeel van de werkzame stof MDMA in de pillen hoger is of dat meer mensen de zuivere werkzame stof MDMA gebruiken waarvan je al snel te veel kunt nemen.