Kettingzaagmoord voor de rechter

De Amsterdamse rechtbank heeft vanaf komende donderdag vier dagen uitgetrokken voor de behandeling van de moord op de Ierse crimineel Keith Ennis, in 2009. Drie van zijn landgenoten worden verdacht van de moord, en van het wegmaken van zijn lijk.

Lijk in stukken

Het lichaam van de op wrede wijze om het leven gebrachte Keith Ennis werd op 24 februari 2009 teruggevonden. Het werd in stukken gesneden, en verpakt in vuilniszakken, tassen en koffers, aangetroffen in het water bij de Amsterdamse Diemerzeedijk. Het duurde meer dan een maand, voordat de politie de identiteit van de persoon aan wie ze toebehoorden kon vaststellen. Dat lukte pas, nadat men de politie in andere landen vingerafdrukken had gestuurd. Op basis van zijn dna, en een tatoeage op zijn onderarm, kwam naar voren dat het ging om de 29-jarige voortvluchtige Ierse crimineel uit Dublin.

Spoorloos

Ennis was in Nederland op de vlucht geweest voor de Ierse justitie, en voor collega-criminelen. Hij was lid van de beruchte groepering van de Ierse drugsbaron Christy Kinahan. Twee jaar voor zijn dood werd hij veroordeeld voor het bezit van 1.000 kilo cocaïne, 23.000 euro in contanten en het bezit van een semi-automatisch Glock-pistool, inclusief munitie. Nadat hij op borgtocht was vrijgelaten, verdween hij spoorloos. Tot zijn lichaam werd geïdentificeerd. Er waren destijds onbevestigde berichten dat Ennis een informant van de politie was geworden. Keith Ennis bleek zijn begrafenis en testament al te hebben geregeld. Hij was duidelijk bang voor een moordaanslag. Ennis verbleef een tijdje in Spanje, om daarna naar Mijdrecht te verhuizen. Nederland is al een tijdje het toevluchtsoord voor Ierse criminelen, die met elkaar in een gewelddadige drugsoorlog zijn verwikkeld.

Messteken

Komende donderdag, en 10, 12 en 13 april verschijnen er drie verdachten voor het hekje van de Amsterdamse rechtbank, die eerder waren uitgeleverd door de Ierse justitie. Het gaat om Philip C. (29), Kenneth Brunell (30) en Barry McArdle (31). Zij worden er door het Openbaar Ministerie van verdacht Keith Ennis in een woning in Rotterdam met messteken om het leven te hebben gebracht, waarna ze zijn lichaam met een kettingzaag in stukken hebben gesneden, en naar Amsterdam vervoerd. Over het motief voor de moord is nog niets naar buiten gekomen. In een pro-forma zitting kwam eerder naar voren dat er op de stekker van deze kettingzaag dna-sporen van de verdachte McArdle zijn gevonden.

Schuld bij medeverdachten

De vermeende partner-in-crime C. heeft inmiddels de schuld van de moord bij de andere twee mannen gelegd. De man stelt dat de twee medeverdachten Ennis hebben omgebracht, toen hij net weg was om drank te halen. De twee mannen ontkennen, en zeggen het slachtoffer niet te kennen. De advocaat van Brunell gaf aan het opvallend te vinden dat C. zijn medeverdachten pas beschuldigde, nadat hij voor zijn vierde verhoor inzage in het politiedossier had gekregen. C. maakte in Nederland overigens gebruik van de naam Paul Butler. Hij werd eerder aan de Spaanse Costa del Sol gezien met leden van het machtige Ierse Kinahan-drugskartel.

Lees via deze links eerdere berichten over de zaak van Keith Ennis op Crimesite:

Verdachten zaak Keith Ennis blijven vast

Verdachten in zaak-Ennis binnenkort vrij

Ierse gruweldaden in Nederland

Ierse maffia in Nederland

‘Chapo en Kinahan-gang samen in de cocaïne’

Het kofferlijk bij de Diemerzeedijk