Justitie keek mee op computer internetchanteur

De politie heeft in een zedenzaak een keylogger geïnstalleerd op de computer van een verdachte. Dat meldde Nieuwsuur woensdagavond. De 36-jarige Aydin C. zou onder anderen de Canadese Amanda Todd (15) via internet hebben gechanteerd. Dat meisje pleegde zelfmoord. Met de keylogger kon de politie meelezen met wat een verdachte op zijn computer intikte.

Filmpje

Een maand voor haar dood in oktober 2012 zette Amanda Todd een filmpje op YouTube, dat door miljoenen mensen werd bekeken. Ze maakte bekend dat een onbekende man haar had gechanteerd en seksfoto's van haar had gemaakt.

 

Oisterwijk

Deze man zou de Nederlander Aydin C. zijn geweest. Hij werd in januari van dit jaar aangehouden op een bungalowpark in Oisterwijk. Justitie verdenkt hem van chantage van ongeveer 40 jonge meisjes in Nederland, en enkele tientallen in het buitenland.

Keylogger

Het Openbaar Ministerie heeft in de zaak een zogeheten 'keylogger' gebruikt, zo blijkt uit het strafdossier dat door Nieuwsuur is ingezien. Na een tip van Facebook in december 2013 brak justitie in in het vakantiehuisje van Aydin C. en installeerde een keylogger op zijn computer. Volgens Nieuwsuur werd er software op de computer van C. geïnstalleerd. Met tussenpozen van enkele minuten maakte de software steeds screenshots. De politie kon zo ook chatgesprekken en webcambeelden vastleggen.

Randje

De vraag is of deze opsporingsmethode is toegestaan. In Nieuwsuur zei hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs dat het ‚op het randje’ is. Jacobs vindt dat er meer toezicht moet komen op het gebruik van hoogwaardige ICT-middelen door de politie. ‚Ik pleit voor een toezichtcommissie voor de politie vergelijkbaar met de CTIVD, die toezicht houdt op de geheime dienst AIVD’, aldus Jacobs. In De Telegraaf zegt de jurist Jan-Jaap Oerlemans: ‚De vraag is of er gebruik is gemaakt van een hardware- of softwarematige keylogger. In de Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden van 2000 is de 'hardwarematige keylogger' expliciet opgenomen. Het is bekend dat justitie deze methode sindsdien gebruikt om cybercriminelen op te sporen.’

Bij een hardwarematige keylogger is er fysiek een apparaat op een toetsenbord geïnstalleerd.

Seksuele handelingen

Justitie denkt dat Aydin C. zich in chatgesprekken voordeed als jong meisje. Hij vroeg contacten zich voor de webcam uit te kleden en vergaande seksuele handelingen te verrichten. Daarna dreigde hij de beelden te versturen aan familie en vrienden. In sommige gevallen verstuurde hij de beelden ook echt.

Justitie denkt dat Aydin C. ook volwassen mannen heeft afgeperst. Op homo-sites simuleerde hij een jonge jongen te zijn. Daarna speelde hij de vader van die jongen en liet hij de slachtoffers geldbedragen overmaken. Aydin C. staat donderdag voor de rechter in Amsterdam verschijnen, in een pro forma-zitting.