Khalid K. ontkent onthoofding

De Nederlands-Iraakse Khalid K. die in Syrië vecht ontkent dat hij daar onlangs mensen heeft onthoofd. In een gesprek met een bron van Crimesite in het Midden-Oosten zegt K. de hoofden 'zo gevonden te hebben'. Onlangs verschenen er foto's op internet van K. met hoofden van onbekende slachtoffers. K. is afkomstig uit Almere en zat in 2011 enige weken vast in Nederland op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. 

Na zijn vrijlating zou hij zich hebben aangesloten in Syrië bij de ISIS (Islamic State of Iraq en Sham), een nog extremistischer beweging dan Al Qaida. Een bron van Crimesite legde hem een aantal vragen voor die hij per mail beantwoordde.

Vraag waarom ben je naar Syrie afgereisd?

Wij zijn naar Bilaad As-Chaam (Syrië) afgereisd om onze broeders in nood te helpen. Als de internationale gemeenschap en vooral de wereld leiders zouden ingrijpen dan zouden wij toch niet naar Syrie zijn afgereisd? Wij zijn vredelievende mensen geen terroristen. Als wij terrorisme willen dan hoeven we niet speciaal naar Syrie af te reizen toch? Dus hoe kunnen sommige ons als terroristen of als extremisten bestempelen. Terwijl zij de oorzaak zijn dat wij daar zijn want zij bewegen niet, zelfs een gifgas aanval is niet voldoende. Wij zijn in Syrie om onze kinderen, mannen, ouderen en vrouwen te bevrijden.

Er zijn foto's opgedoken op het internet waar jij opstaat met onthoofde mensen. Zijn die foto's echt en heb jij hen onthoofd?

Ik ben weinig op het internet maar ik heb niemand onthoofd.

Wie dan wel?

Weet ik het niet misschien het leger van Basjaar al Assad.

Wie zijn die slachtoffers?

Ik heb begrepen dat ze behoorden tot het Syrische nationale leger en de Sahawaat (een Iraakse groep -red).

Vraag waarom zijn ze onthoofd?

Weet ik niet we vonden ze zo.

Vraag bij welke groep zit je?

Kan je ik je helaas niet vertellen. 

Meer dan 100

Volgens de bron van Crimesite die regelmatig verblijft in het Midden-Oosten zijn er meer dan 150 Nederlandse moslims naar Syrië gegaan om te vechten. Dat is meer dan wat de AIVD recent bekend maakte: maximaal 100. Van die 150 Nederlanders zijn er een aantal omgekomen en ongeveer een derde teruggekeerd naar Nederland of Marokko.

Egypte

Nederlandse radicale moslims zijn niet alleen actief in Syrië, maar ook in Egypte, Jemen, Somalië en in het Afghaans-Pakistaans grensgebied. Verder zouden er minimaal 240 Belgische moslims naar Syrië zijn vertrokken, daarvan zouden er zeker 35 zijn omgekomen, de meest recente was Aboe Malik die stierf op 3 april. Volgens de bron komen er nog regelmatig een toenemend aantal Nederlandse moslims in Syrië aan.