‘Khalid K. werd niet gestopt’

Verschillende bronnen in Koerdisch Irak hebben gemeld dat de Nederlander Khalid K. tijdens gevechten daar om het leven is gekomen. Het is echter nog niet bevestigd. De uit Almere afkomstige K. vocht voor IS (ISIS) en werd bekend omdat hij ervan werd beschuldigd onthoofdingen te hebben gepleegd. Nadat de foto's werden gelekt publiceerde Crimesite een gesprekje met hem waarin hij ontkende de genoemde onthoofdingen te hebben gepleegd.

Nusra

Volgens Chessy, de man die bemiddelde rond dit contact, was Khalid K. erg bang en wilde hij koste wat kost zijn verhaal naar buiten brengen. Hij was met name bang voor de rivaliserende groep El Nusra die in Syrië vecht tegen het regime van Al Assad en aan Al Qaida gelieerd is. Nusra-leden zouden een prijs op zijn hoofd hebben gezet.

Terroristische organisatie

In juni ging het gerucht dat Khalid K. gedood zou zijn tijdens gevechten in de omgeving van Ar-Raqqa in het noordelijk deel van Syrië. Dit bleek niet zo te zijn. K. verstuurde als reactie nieuwe beelden van zichzelf via Twitter. Volgens Chessy had de AIVD K. al in 2008 in het vizier tijdens een grootschalig onderzoek en stond hij toen in contact met vier Haagse jihadi's die naar Somalië zijn gereisd en in Kenia werden gearresteerd. Ook stond hij in contact met Murat Ö. en ronselde hij jihadisten. Vlak voor hij naar Syrië vertrok zat hij 14 dagen in hechtenis op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Kennelijk stond zijn naam niet gesignaleerd bij Interpol, hij kon althans zonder problemen via Turkije Syrië binnenreizen.