Kickbokser in de problemen

Vechtsporters en justitie. Niet zelden leven ze op gespannen voet. Denk aan Jan Plas, André Brilleman, Dick Vrij en natuurlijk Badr Hari. Deze week gaat de speelfilm Wolf in première over de fictieve kickbokser Majid, die steeds dieper in de zware misdaad verzeilt. Crimesite was bij de voorvertoning.

foto Aaron van Valen 

Door Timo van der Eng

Wolf is een grimmige film die de teloorgang schetst van de jonge kickbokser Majid. Net vrij uit de gevangenis pakt hij samen met zijn vrienden binnen no time de kleine criminaliteit weer op. Via overvallen in de buurt, straatroven en autokraken werken ze zich steeds verder omhoog in de hiërarchie van de misdaad. Majid krijgt kansen zat, van zijn trainer Ben, die hem op het rechte pad probeert te houden, alsook van een grote drugsbaas die hem goed kan gebruiken in zijn organisatie. Maar tevergeefs, hij verknalt het op alle fronten.

Ster

Absolute ster van de film is hoofdrolspeler Marwan Kenzari. Was hij in de speelfilm Rabat nog een vrolijke, slungelachtige klaploper, in Wolf is hij een overtuigende, afgetrainde kickbokser. Kenzari trainde anderhalf jaar lang, vijf dagen per week, onder anderen met Michael Knaap en Marco Piqué. De vechtscènes zijn dan ook in orde. Dat regisseur Taihuttu tijdens echte kickbox-gala’s heeft gedraaid, helpt natuurlijk ook.

Weergaloos

Kenzari in de rol van Majid is weergaloos (geef deze man een Gouden Kalf.) Een man van weinig woorden, impulsief en met een opgekropte woede, die ieder moment kan exploderen. Loyaal is hij alleen aan zijn familie en vrienden. En juist dat komt hem duur te staan.

Badr Hari

Regisseur Taihuttu heeft zich voor Wolf naar eigen zeggen laten inspireren door Othello van Shakespeare en een boek over het gedrag van wolven. In een interview ontkende Taihuttu enige overeenkomst tussen hoofdpersoon Majid en Badr Hari: 'Wanneer heeft hij (Badr Hari) voor het laatst een geldtransport overvallen? Dit is niet zijn verhaal.' Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten tussen de twee, alleen al de fysieke gelijkenis en de impulsieve agressie die beiden vertonen. En flirtte Hari niet openlijk met de onderwereld toen hij en zijn begeleiders voor een K1-gevecht opkwamen in een t-shirt met de tekst “Gwenette forever”?

Acteursgeweld

Toch is het met Wolf niet alleen maar halleluja. Dat Majid vlak voor het laatste cruciale gevecht een paar keer met een ploertendoder op zijn hand wordt gemept en toch de ring in stapt om een onverslaanbaar geachte tegenstander tegen de vlakte te slaan is ongeloofwaardig. En Cahid Ӧlmez blijft in zijn rol als grote crimineel Hakan niet overeind in het acteursgeweld van onder anderen Kenzari, Raymond Thiry en Chems Eddine Amar.

Dat neemt niet weg dat de in zwart-wit gedraaide film onder je huid gaat zitten. Niet alleen door de geweldige acteurs, maar ook door de realistische alledaagse setting. Vanaf donderdag 19 september in de bioscoop. Check later deze week Crimesite want we geven gratis kaartjes weg voor deze film.

{youtube}82cJQOfAA1I{/youtube}