Kidnap drugsbaas kan veel geweld ontketenen (VIDEO)

De ontvoering van de zoon van Joaquín “El Chapo” Guzmán, maandagochtend, uit een duur restaurant in het Mexicaanse vakantieoord Puerto Vallarta kan het begin van een nieuwe grote oorlog tussen drugskartels inluiden. Een analyse.

Door @Wim van de Pol

Het restaurant La Leche ligt aan de belangrijkste boulevard van Puerto Vallarta middenin het toeristengebied. Het Openbaar Ministerie in de westelijke staat Jalisco, waar Puerto Vallarta ligt, gaf niet aan hoeveel mensen er zijn ontvoerd. Media noemen getallen tussen de 10 en 16 gijzelaars.

Het etentje was feestelijk bedoeld als laatste vrijgezellenavond van Esmeralda, het nichtje van Iván (36) en Alfredo Guzmán Salazar (30), zoons van Joaquín Guzmán Loera. Iván Guzmán was kort voor de entree van de ontvoerders weggegaan, aanvankelijk werd gedacht dat hij één van de slachtoffers was. Alfredo Guzmán is meegenomen, evenals de aanstaande van Esmeralda en ook een neef van de Guzmáns. Vader Joaquin Guzmán heeft met Alexandrina Salazar vier kinderen: César, Iván Archivaldo, Gisele en Alfredo, de jongste.

Getuigen spreken van vijf daders die de gijzelaars meenamen in twee voertuigen. Twee vrouwen werden van hun mannen gescheiden en achtergelaten. Mexicaanse media stellen dat de kennelijk geweldloze ontvoering opvallend is omdat de broers Guzmán doorgaans door zes tot tien lijfwachten worden beschermd.

Alfredo Guzmán wordt door de federale aanklager van district Noord-Chicago gezocht in verband met drugssmokkel in een zaak met onder meer zijn vader. De autoriteiten beschikken over telefoontaps waarin hij onderhandelt met de gebroeders Pedro en Margarito Flores, groothandelaren in cocaïne in de Verenigde Staten. El Chapo zelf wacht momenteel op uitlevering naar de Verenigde Staten.

Grensovergangen

Iván Guzmán

Volgens verschillende media onderzoeken de autoriteiten de mogelijkheid dat de ontvoering is gepleegd door het Jalisco Cartel – New Generation (CJNG). De staat Jalisco grenst in het noorden aan de staat Sinaloa. Na zeer bloedige confrontaties in de jaren negentig en het begin van deze eeuw beheerst het Sinaloa-kartel van Guzmán in ieder geval de grote grensovergangen tussen Tijuana (bij San Diego) en Ciudad Juárez in het centrum van Mexico.

Alfredo Guzman

Sinds vorig jaar is er sprake van conflicten en confrontaties tussen de twee groeperingen over deze smokkelroutes waar enorme hoeveelheden marihuana, cocaïne en andere illegale producten naar de Verenigde Staten worden vervoerd. Puerta Vallarta is betwist, maar wordt volgens Mexicaanse media door Mexicaanse inlichtingendiensten nu gezien als een plaza van Sinaloa.

Toiletten

Het is niet voor het eerst dat een openbare gelegenheid in Puerto Vallarta het toneel van een kartel-confrontatie is. Op 8 november 1992 drongen ongeveer 50 met handgranaten en AK-47 en AR-15-geweren bewapende criminelen van het Sinaloa-kartel ’s nachts discotheek Christina binnen en vermoordden daar zes mensen. Hun vermoedelijke doelwitten waren de broers Francisco Javier en Ramón Arellano Félix van het toenmalige Tijuana-kartel. Zij wisten ternauwernood te ontsnappen via luchtverversingskanalen in de toiletten. Die aanslag was in het begin van de gangster-oorlogen die Sinaloa voerde en duurden tot 2014.

https://youtu.be/UOeF3kfHqbw