Kim Dotcom op borgtocht vrij

De Duitse man die de de filesharingsite Megaupload leidde is nu ook op borgtocht vrijgelaten door de autoriteiten in Nieuw-Zeeland. Eerder kwamen andere verdachten al vrij, onder wie de Nederlander Bram van der K. De rechtbank in Auckland denkt niet dat gevaar van Kim “Dotcom” Schmitz de benen zal nemen. De Amerikaanse federale overheid eist uitlevering van zeven Megaupload-verdachten.

Voorwaarde voor de invrijheidstelling is dat Dotcom niet meer dan 80 kilometer van zijn luxueuze residentie mag reizen en er daar geen helicopters aanwezig mogen zijn. Verder mag hij geen gebruik maken van internet.

De Amerikaanse justitie verdenkt de zeven van schenden van auteursrechten en het witwassen van geld. Ze zouden middels een criminele organisatie 175 miljoen dollar hebben verdiend en rechtenhebbenden voor een bedrag van meer dan 500 miljoen dollar hebben benadeeld.

Kim Dotcom had al twee een vrijlatingsverzoek met borg ingediend. Hij beschikt over een Fins en een Duits paspoort. Op al zijn bezittingen ligt beslag.

Als hij toch op de vlucht slaat betekent dat het vervallen aan de staat van al zijn bezittingen waar nu beslag op ligt. De advocaat van Dotcom had betoogd dat vluchten geen optie is omdat hij sowieso geen toegang heeft tot zijn tegoeden.