Kinderen door moeder ontvoerd naar kalifaat

Twee kinderen van 8 en 7 jaar zijn door hun 33-jarige moeder vanuit Maastricht ontvoerd naar Syrië. Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad. De moeder is een Tsjetsjeense die in 1999 naar Nederland vluchtte. Ze is in oktober met haar Nederlandse kinderen vertrokken.

Vader

Politie en OM onderzoeken of er sprake is van een netwerk in Maastricht, dat potentiële kandidaten rekruteert en ronselt voor de jihad en helpt naar Syrië te reizen. Bij het broertje en zusje uit Maastricht is sprake van ontvoering, omdat ze zijn onttrokken aan het ouderlijk gezag van de vader.

31 kinderen

Op 28 december heeft de vrouw een foto op haar Facebookpagina geplaatst en later meldde ze dat ze in Raqqa, Syrië verblijft. Volgens het OM is het de eerste keer dat sprake is van kinderontvoering naar het kalifaat. Er reisden de afgelopen twee jaar 31 kinderen in gezinsverband (met instemming van beide ouders) naar Syrië. Twaalf minderjarigen vertrokken zelfstandig, zegt de Raad voor de Kinderbescherming.