Kindermoord kwam voort uit angsten

Een moeder die in april vorig jaar haar 7-jarige zoontje om het leven bracht vertelde maandag snikkend voor de rechtbank van Breda haar verhaal. De 42-jarige vrouw zei dat ze haar zoontje Swen in het opvanghuis in Roosendaal waar ze verbleven te hebben gedood. Maar hoe precies wist ze niet meer. 'Ik kan het mij moeilijk herinneren, maar het moet gebeurd zijn. Ik heb hem met een mes in zijn hals gesneden'.

Moord

De moeder leed aan angsten, ze had straatvrees en waanideeën. Na de dood van haar kind heeft de vrouw geprobeerd zelfmoord te plegen. Ze kon ternauwernood worden gered en lag langere tijd in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie verdenkt de moeder van moord. Desgevraagd vertelde ze de rechtbank dat ze niet uit het leven wilde stappen en haar zoontje meenemen. Ze zei: 'Ik zag nog lichtpuntjes in mijn leven. Ik was in een roes.' De verdachte had gevraagd om behandeling achter gesloten deuren. Dat verzoek verwierp de rechtbank maandagmorgen aan het begin van de zitting. 

Paranoïde

Het Utrechtse Pieter Baan Centrum heeft de vrouw zes weken in observatie gehad. Een deskundige heeft de rechtbank voorgehouden dat de vrouw een paranoïde stoornis heeft die als oorzaak kan worden gezien. Ze wordt volledig ontoerekeningsvatbaar geacht. De moord zal haar daarom waarschijnlijk niet worden aangerekend maar ze zal wel behandeling moeten ondergaan.

Falen

De rechtbank stond stil bij het falen van hulpverleningsinstanties. Toen het gezin nog bij elkaar was had het Advies en Meldpunt Kindermishandeling al informatie over problemen in het gezin en ook over kans op kindermishandeling. Maar het meldpunt zag geen aanleiding om in te grijpen. De rechtbank noemde het 'schrikbarend' dat overheidsinstellingen niet hebben ingegrepen. Ook de politie, de huisarts, de psychiater, de schooldirecteur gaven geen bijstand.

Meer bij Saskia Belleman.