Kipvlees-handelaar schikt met Openbaar Ministerie

De 77-jarige vleeshandelaar Hennie van Rey heeft in zijn zaak van miljoenensmokkel aan cash in kiprollades een deal gesloten met het Openbaar Ministerie. Het gaat om een schikking in de ontnemingszaak. Van Rey trekt het hoger beroep in zijn strafzaak in.

Anderhalf jaar

Van Rey was door de rechtbank in Zwolle voor witwassen veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. De in België woonachtige Nederlander kwam de schikking deze week overeen met een officier van justitie van het landelijk parket. Het hoger beroep zou woensdag beginnen.

1,1 miljoen euro

In totaal krijgt justitie nu ruim 1,1 miljoen euro. Het OM ziet dat als het wederrechtelijk verkregen voordeel. Er lag beslag op geld en goederen van ruim 800.000 euro. Van Rey doet daarvan afstand, en betaalt ook nog een transactie van 300.000 euro.

In 2015 werd ontdekt dat Van Rey contant geld in kiprollades vervoerde naar Aruba. Hij was de eigenaar van het bedrijf dat de rollades in containers vervoerde, en werd op verdenking van witwassen aangehouden. Bij doorzoekingen in onder andere Nederland, België en Aruba werden enige miljoenen euro’s aangetroffen.

Waar al dat geld vandaan kwam is – volgens het Openbaar Ministerie – niet bekend.