Tappen: Belgen spreken woordje mee

Belgische advocaten maken zich zorgen om het stijgende aantal telefoontaps dat de politie inzet in de opsporing. Over 2011 rapporteert de Dienst voor het Strafrechtelijk beleid dat het aantal taps in België gestegen is van 537 telefoontaps in 2001, naar 6.031 in 2010 en 6.671 in 2011. Dat moge fors klinken maar het is nog altijd veel minder dan in Nederland waar de politie per dag ongeveer even veel nummers afluistert als in de gehele Verenigde Staten in een jaar.

Volgens het Belgische rapport staat buiten kijf dat tappen effectief is: afluisteren zou in 79 procent van de gevallen essentieel of minstens belangrijk geweest zijn voor het onderzoek en vooral toegepast zijn bij drugsonderzoeken. Maar ook in België is daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, het is meer dat de politie het zelf heeft bijgehouden.

Hoe het met die effectiviteit in Nederland gesteld is weten we ook in het geheel niet. Gebrek aan inzicht in het antwoord op de hamvraag (heeft tappen zin) is – los van de vraag of de omvang van al het politietappen gewenst is – het grootste manco ten aanzien van het Nederlandse telefoontapbeleid. Er is een rapport op komst maar dat wordt al jaren uitgesteld.

Verder blijft een probleempje in Nederland dat het ministerie van Justitie nog altijd niet erg vlotjes en transparant is met cijfers ten aanzien van het tappen, hoewel er sinds het verschijnen van Onder de Tap (2006) wel wat verbeterd is, ook al dankzij de permanente druk van de organisatie Bits of Freedom.  De laatste cijfers dateren van 2009.

Op deze link van die organisatie kunt u bijvoorbeeld live bijhouden hoeveel opvragingen de Nederlandse politie doet in het register van telefoonnummers van het CIOT. Sinds het begin van dit jaar bijna 170.000 [correct]. Nergens ter wereld worden zo veel nummers opgevraagd. 

Let wel, bij de Nederlandse en Belgische cijfers spreken we niet over de taps die inlichtingendiensten als MIVD en AIVD laten plaatsen.

In het Belgische rapport staan ook cijfers over de inzet van bijzondere opsporingsmethoden. Zo werden 1.508 verdachten met camera’s geobserveerd; waren er 53 infiltraties in het criminele milieu en zijn 761 premies betaald aan tipgevers. Kom daar eens om bij de ambtenaren van het ministerie van Justitie in Den Haag.