Klaas Otto doet aangifte tegen politieteam (UPDATE)

No Surrender-oprichter Klaas Otto (50) heeft aangifte gedaan tegen een rechercheteam van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant, terzake smaad en laster en van pogingen om getuigen te beïnvloeden. Bekenden van Otto zouden op informele wijze onder zware druk zijn gezet.

Verklaringen

Kennissen, zakenrelaties en familie hebben bezoek gekregen van rechercheurs die hen belastende  informatie over Otto voorhielden. Volgens de advocaten, Louis de Leon, Niels van Schaik en Sanne Schuurman, gebeurde dat om verklaringen tegen Otto los te krijgen. Tegen Otto loopt een serie strafrechtelijke onderzoeken. De hoofdofficier van justitie in Breda heeft in interviews met kranten gesuggereerd dat justitie hem ook zal gaan vervolgen voor liquidaties.

Voor de belastende zaken over Otto die aan de bekenden van Otto zijn voorgehouden is deze nooit als verdachte gehoord.

Verkrachtingen

Bij de aangiftes zijn verklaringen van zeven mensen gevoegd die zeggen dat ze zij geïntimideerd of beïnvloed door de politie.

Een vrouwelijke kennis kreeg van een rechercheur een brief waarin stond dat Klaas Otto systematische vrouwen liet mishandelen en verkrachten en dat die vrouwen gedongen abortus zouden moeten ondergaan. Een man werd buiten een politieverhoor voorgehouden dat Otto in clubhuizen van Satudarah vrouwen liet verkrachten.

Judas

Aan de partner van de dochter (en de dochter) van Otto vroegen rechercheurs een reactie op hun bevinding dat Klaas Otto opdrachtgever zou zijn geweest voor de moord op Hugo van Houten. Aan de dochter van Otto werd verteld dat de politie op de hoogte zou zijn van huiselijk geweld door Otto. Haar werd aangeraden het boek Judas van Astrid Holleeder eens te lezen omdat dit relaas op haar van toepassing zou zijn.

Moord

De broer van een in 2007 geliquideerde man heeft ook een verklaring afgelegd tegen de advocaten van Otto. Piet van Schaften stelt dat de politie hem herhaaldelijk geld heeft geboden in ruil voor informatie tegen Otto. Volgens hem suggereerden de rechercheurs dat Otto met de moord op Hannes van Schaften te maken heeft. Otto zit de politie te hebben aangeboden te verklaren over de zaak en de opdrachtgevers, naar zijn zeggen anderen.

Otto zit sinds enkele maanden thuis in afwachting van behandeling van zijn strafzaken. Op gezette tijden mag hij zijn woning verlaten om te werken.

De laatst berichten over de strafzaken tegen Klaas Otto:

Bedreigingszaak Klaas Otto van tafel

Politie: coke-smokkel door top No Surrender

Foto’s en dossier Otto bij wapenvondst toeval?

‘Telefoon verdachte aanslag officier niet te kraken’

OM: zwijggeld betaald in Bredase moordzaak (UPDATE)