Klaas Otto is boos

Klaas Otto (foto), verdacht van afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting, blijft in voorarrest in de PI Vught. Tot zijn grote teleurstelling en woede. Otto tijdens een regiezitting vandaag in de bunker in Amsterdam: ‘Terrorisme verdachten hebben het 40% beter dan ik.’ 

Onlangs bestempelde Amnesty International het toezicht op de detentie van verdachte terroristen in Nederland als  ‘onmenselijk streng’.

Weg uit Torentijd

Eind augustus werd Otto van Torentijd (PI in Middelburg) overgebracht naar een streng regime in de PI Vught. Dat gebeurde nadat het Openbaar Ministerie vermoedens kreeg dat Otto een aanslag zou beramen op Greetje Bos, de officier van justitie in zijn strafzaak. Volgens Louis de Leon, advocaat van Otto, zijn de vermoedens van een aanslag onzinverhalen, bedoeld om een inktzwart beeld van zijn cliënt te schetsen.

Kooi

Otto, die tijdens de zitting een brief voorlas, vindt dat hij onmenselijk wordt behandeld in Vught. Hij zou volstrekt geïsoleerd zitten en tot voor kort geen contact mogen onderhouden met andere gedetineerden. De oprichter van No Surrender wordt in zijn eentje in een kooi gelucht. Zijn kind van 9 jaar kan hij alleen achter glas zien. Het voorarrest van Otto duurt inmiddels 16 maanden. Hij was heel even op vrije voeten, maar werd al snel weer opgepakt en wederom in  voorlopige hechtenis geplaatst nadat hij de voorwaarden van zijn voorlopige invrijheidsstelling had geschonden. Zo had hij contact met personen uit het dossier van zijn strafzaak, terwijl de rechtbank hem dat had verboden.

Huisarrest

Het OM benadrukte vandaag dat Otto vast zit omdat hij zelf de voorwaarden van zijn voorlopige hechtenis heeft geschonden. De officier van justitie vreest voor herhaling als hij weer op vrije voeten zou komen. Otto’s advocaat bood aan om zijn cliënt onder volledig huisarrest te plaatsen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Otto blijft vast zitten in Vught. De verdachte reageerde boos: ‘Ik ben daar onder valse voorwendselen geplaatst. Ik hoor die onzin al 16 maanden lang.’

Saskia Belleman van De Telegraaf twitterde vandaag over de regiezitting.