Klaas Otto mag zijn enkelband af

De van witwassen, afpersing, en verschillende geweldsdelicten verdachte Klaas Otto (50) mag deze vrijdag zijn enkelband af. Dat heeft de Bredase rechtbank donderdagavond besloten. De rechtbank oordeelt dat Otto zich onder voorwaarden vrij mag bewegen om te werken.

Thuis

Hij moet wel tussen 22.00 en 08.00 thuis zijn. Otto had geklaagd dat agenten hem voortdurend lastig vielen op straat en dat eenmaal zijn auto in beslag was genomen. Ook zijn zonnebril was een keer afgepakt. De enkel mag nu in ieder geval afblijven tot 25 oktober, dan is het vonnis in zijn strafzaak. In maart kwam hij onder voorwaarden vrij.

Onzin

Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie tien jaar tegen Otto. Woensdag bepleitte Otto’s advocaat Sanne Schuurman vrijspraak. Volgens Otto en zijn advocaat is de strafklacht ‘complete onzin’.

Wat betreft de brandstichting in het huis van Jack J. in 2012 zei Schuurman dat de brandstichter weliswaar sprak over de Knor als opdrachtgever maar deze is volgens hem nooit geïdentificeerd als als Otto. Bovendien heeft de brandstichter zijn verklaring weer ingetrokken.

Voor het plaatsen van de handgranaat onder de auto van J.’s schoonvader is volgens Schuurman geen technisch of ander bewijs, alleen wat verhalen. Schuurman zegt dat in het algemeen de betrouwbaarheid van de getuigen in het dossier aantoonbaar rammelt.

Buren

Als voorbeeld noemt hij het verhaal van autohandelaar Joop M. die stelt dat hij op Otto schoot met een vuurwapen omdat die agressief en schreeuwend voor zijn deur stond. De buren van M. hebben verklaard dat ze niets hoorden tot er werd geschoten.

Otto ontkent niet dat er een conflict was tussen hem en een ander vermeend slachtoffer, Danny van der G.. Maar uit tapgesprekken zou blijken dat Van der G. onder druk is gezet om een belastende verklaring af te leggen. Een tapgesprek met de toenmalige vriendin van Van der G. zou erop wijzen dat het verhaal van Van der G. niet waar kan zijn.

Advocaat Schuurman sprak van een ’trial by media’.

Wat betreft het witwassen betoogde advocaat Niels van Schaik dat Otto als handelaar in auto’s in het duurdere segment nu eenmaal over veel cash geld moest beschikken. Daarvoor moest hij soms ook grote bedragen lenen. De beschuldiging van witwassen vindt Van Schaik onvoldoende onderbouwd.

Zie ook:

Rico Verhoeven ontkent dat hij Klaas Otto opzocht

Otto: ik blafte wel af maar mishandelde niet

Klaas Otto doet aangifte tegen politieteam (UPDATE)

Bedreigingszaak Klaas Otto van tafel

Rechtbank laat Klaas Otto vrij

Advocaat Klaas Otto legt verdediging neer