Klaas Otto weer opgepakt

Amper 4 dagen na zijn vrijlating, is Klaas Otto weer opgepakt door een arrestatieteam. Volgens Justitie heeft hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling geschonden. De arrestatie ging met het nodige geweld gepaard.

Otto werd thuis in Bergen op Zoom van zijn bed gelicht. De voormalige leider van motorclub No Surrender was afgelopen maandag onder voorwaarden vrijgelaten uit de gevangenis.

Schade

Otto werd aangehouden in het woonwagenkamp waar hij woont, waarbij een deel van het hek werd vernield. Omdat het huis zo zwaar was beveiligd, maakte de politie bij het binnengaan van het huis gebruik van een gepantserde wagen, schrijft Omroep Brabant. ‘Het arrestatieteam zag geen andere mogelijkheden om veilig binnen te komen’, aldus een politiewoordvoerder. Ook een 46-jarige man, zijn rechterhand Janus de V., werd opgepakt.

https://twitter.com/raymondmerkx/status/832507195770155008

Enkelband

Welke voorwaarde Otto precies heeft geschonden is een raadsel. Otto had huisarrest en een enkelband zodat de politie kan controleren dat hij geen contact opneemt met personen in het dossier die aangifte tegen hem deden of met getuigen. Otto is onder meer verdacht van het opdracht geven voor brandstichting, afpersing en witwassen.

September

De rechter-commissaris zal in het onderzoek nog verschillende getuigen horen. De inhoudelijke behandeling van de zaak die stamt uit 2012 wordt niet voor september verwacht. Otto zit vast sinds juli 2016 in een relatief zwaar regime waarin hij geen goede toegang heeft tot zijn dossier om zijn verdediging voor te bereiden. De rechtbank vindt dat nu zijn persoonlijke belang zwaarder moet wegen dan het belang van het Openbaar Ministerie om hem vast te houden. Het OM was fel tegen zijn vrijlating omdat dit risico’s met zich mee zou brengen voor onder meer herhaling.

Vriendin Klaas Otto blijft drie maanden vast (UPDATE)

De (logistieke) nachtmerrie van de crimefighter

Veroordeling voor schieten op Klaas Otto

Harde woorden over Klaas Otto (UPDATE)

Klaas Otto aan het woord over zijn “liefje”