‘Klachten jeugdgevangenis afgekocht’

Gevangenen die een klacht indienen worden regelmatig omgekocht met extraatjes, bijvoorbeeld een McDonald's-menu, een luxere cel met Playstation of een extra verlof. De gedetineerden zouden dan hun klacht niet officieel moeten indienen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van gesprekken met (voormalig) medewerkers en ex-gedetineerden.

De krant sprak met betrokkenen van Het Keerpunt in Limburg, De Hartelborgt in Spijkenissen, Den Hey-Acker in Breda, Teylingereind in Sassenhem en Intermetzo (Rentray) Lelystad. In al deze inrichtingen zouden jongeren worden omgekocht.

Als voorbeeld geeft de krant een jongen in Het Keerpunt die geen maaltijd kreeg. Toen hij een klacht in wilde dienen, mocht hij kiezen uit een uurtje verlof, een shoarmaschotel en een weekend in een luxere cel met een Playstation als hij de klacht niet zou indienen.

Toen de jongen besloot toch door te zetten, zou hij juist zijn benadeeld. 'Dan duurde het bijvoorbeeld extra lang voordat ze me van mijn kamer haalden of mocht ik geen thee meer zetten', vertelt hij in de krant.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgen sommige gedetineerden inderdaad spullen aangeboden, maar gaat dat niet om afkoping. Een woordvoerder zegt dat er naar 'compensaties' wordt gezocht die aansluit bij de 'belevingswereld' van de jongeren, en is dat onderdeel van de behandeling.

Lees ook:

Jongeren niet goed behandeld in inrichtingen

Teeven wil jongeren naar school sturen

Toename geweld in jeugdgevangenis