Klachten over AIVD in “Terrorismezaak” (UPDATE)

Strafrechtadvocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan hebben een klacht ingediend bij de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over het handelen van de AIVD. Dat hebben Diekstra en Van der Laan aan Crimesite laten weten. 

Twee cliënten van de advocaten worden verdacht van misdrijven met een terroristisch oogmerk. Ze zijn afgeluisterd. ‘Dat had niet gemogen’, aldus Diekstra. Volgens de advocaten is het afluisteren een te zwaar middel en onrechtmatig ingezet. De AIVD heeft de bijzondere bevoegdheden daarmee misbruikt. ‘Het heeft er alle schijn van dat onze cliënten enkel verdacht zijn vanwege hun afkomst en achtergrond, maar van enig objectief bewijs ontbreekt tot op heden ieder spoor’, aldus Van der Laan.

Leidse regio

Het afluisteren vond plaats in het kader van een groot onderzoek in de Leidse en Haagse regio naar mogelijke verdachten van terrorisme. Daarin figureren meerdere personen die als verdachte zijn aangemerkt. Er zijn op verschillende plekken invallen gedaan, waarbij diverse zaken, zoals gegevensdragers, in beslag zijn genomen. De verdachten zijn verhoord, maar er zijn geen aanhoudingen verricht.

AIVD bus

De cliënten van Diekstra en Van der Laan hadden in de periode van de invallen al gemerkt dat ze werden gevolgd. Ook doemde er een wifi-netwerk op in hun omgeving met de naam ‘AIVD surveillancebus#32’. ‘Het is bijna niet voor te stellen dat dit wifi-netwerk daadwerkelijk van de inlichtingendienst is, maar als dit wel het geval is, dan moeten we ons ernstig afvragen hoe het met deze dienst gesteld is’, aldus Diekstra.