Klanten willen misstanden prostitutie melden

Klanten van prostituees worden langzaamaan bereid om misstanden in de prostitutie te melden. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD onder 1000 klanten en 195 prostituees, waarover De Telegraaf schrijft. De onderzoekers raden aan om gebruik te maken van de klanten en ook de gemeente Amsterdam denkt daar aan. Maar dan moet er wel wat gebeuren: 4 op de 5 hoerenlopers vindt zichzelf niet geschikt om misstanden te herkennen.

De gemeente Amsterdam is sinds 2007 bezig met een project om De Wallen op te schonen, maar daar boekt het nog weinig resultaat mee. De gemeente wil daarom dat klanten helpen door misstanden te melden.

Wantrouwen in gemeente

Uit het onderzoek van de GGD blijkt dat zo’n 26.000 klanten al een signalerende rol kan spelen, maar er moeten dan betere meldingsmogelijkheden komen. Daarnaast is een groep van 45.000 bereid om misstanden te melden, maar zegt niet goed in staat te zijn om de misstanden te signaleren.

Daarnaast moet de gemeente uitkijken met het overschatten van misstanden in de prostitutie. Amsterdam stelde eerst dat zo’n 90 procent van de prostituees wordt gedwongen om als sekswerker te werken. Dat percentage wordt inmiddels niet meer genoemd, maar het beeld is bij hoerenlopers blijven hangen en wantrouwen de gemeente daarom, aldus de GGD-onderzoekers.

Misbruikknop

Wat potentiële tipgevers kan helpen, is dat de gemeente ze duidelijk maakt dat ze niet per se bewijsstukken hoeven aan te dragen voor een rechtszaak, valt in het onderzoek te lezen. Hoerenlopers zelf willen graag een ‘misstandknop’ op sites waar je recensies over prostituees kunt schrijven.

De gemeente Amsterdam zegt te gaan bekijken hoe de aanbevelingen van het onderzoek in praktijk kunnen worden gebracht.