De klap van Passage dreunt nog na

In de kranten vanochtend volop aandacht voor de vonnissen in het Passage-proces. De vier maal levenslang die het hof gisteren oplegde wordt door alle media omschreven al een enorme dreun die justitie uitdeelt aan de georganiseerde misdaad. Een overzicht.

Merkwaardig genoeg is Trouw de enige landelijke krant die zijn voorpagina inruimt voor het Passage nieuws. ‘Acceptatie van kroongetuigen overwinning voor het OM’, kopt de krant. Die conclusie wordt door alle media gedeeld.

De Volkskrant hoorde weliswaar gestampvoet op de publieke tribune, door aanhangers van Soerel, maar spreekt ook van een ‘daverende overwinning voor het OM’. De krant schrijft:

Dat de twee kroongetuigen geen koorknapen zijn lijdt geen twijfel maar dat bewijst volgens het hof nog niet dat Ros en La Serpe in staat zijn om naar eer en geweten te getuigen tegen hun voormalige broeders uit het criminele circuit. Met boeven kun je dus boeven vangen, oordeelde het hof.

Miljoenen

Een dag eerder had de krant nog alle ruimte gegegeven aan advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra om hun ongenoegen over het Openbaar Ministerie te uiten. Het OM zou met met miljoenen hebben gesmeten om het bewijs tegen hun clienten rond te krijgen. Daarbij zouden ze ‘olifanten van leugens’ doelbewust hebben genegeerd. Het einde van de kroongetuigenregeling was volgens de raadslieden in zicht en ze straalden volop vertrouwen uit in een hernieuwde vrijspraak voor hun client Dino Soerel. ‘Dit kan haast niet misgaan’, zei Meijering gisterochtend in de Volkskrant. Het liep totaal anders.

Vete

Reden voor De Telegraaf om de oude vete met het advocatenkantoor vanochtend nog maar weer eens nieuw leven in te blazen. Misdaadverslaggever John van den Heuvel schrijft:

Een grotere afstraffing voor de raadslieden, die het duo jaar na jaar als leugenachtige fantasten en ’kroonleugenaars’ neerzetten, is niet denkbaar. Triest dieptepunt was het interview gisteren in de Volkskrant, waarin Soerels verdedigers Meijering en Flokstra de vloer aanveegden met de advocaten-generaal in het proces tegen hun cliënt. Niet vanwege hun juridische aanpak, maar met een trap onder de gordel dat ze het proces met leugens en bedrog wilden winnen. Het Soerel-pleidooi van beide heren van liefst acht dagen (!) werd gisteren in een paar uur tijd haast vernederend gefileerd.

Snoeihard

Het Parool spreekt over een ‘snoeihard en glashelder arrest waarmee het gerechtshof op één na alle tien verdachten in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage gisteren tot forse celstraffen veroordeelde. De vele uitvoerige verweren waarmee de raadslieden de aantijgingen van het OM tien jaar hadden gepareerd, veegde het hof één voor één van tafel.’

Holleeder

Alle kranten komen tot de conclusie dat het vonnis van het hof slecht nieuws is voor Willem Holleeder, die zich volgend jaar bij de rechtbank moet verantwoorden voor het opdracht geven tot een vijftal liquidaties. De Telegraaf schrijft:

Opmerkelijk genoeg stelde het hof gisteren al vast dat Willem Holleeder zich samen met Dino Soerel schuldig heeft gemaakt aan het uitlokken van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl in 2005 en 2006, en dat hij ook lid was van de criminele organisatie die de verdachten vormden.