Klappen voor Mexicaans drugskartel

Het criminele Mexicaanse kartel CJNG (Cartel Jalisco Nueva Generación) heeft de laatste tijd een aantal gevoelige klappen moeten incasseren. Drie dagen geleden werd de vrouw van Nemesio Oseguera Cervantes, de allerhoogste baas van de CJNG opgepakt. Ze zou een belangrijke rol spelen in de financiële tak van het drugskartel. 

Rosalinda González Valencia (foto onder) is al jarenlang de echtgenote van El Mencho, zoals Cervantes (foto boven) ook wel wordt genoemd. Ze wordt verdacht van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Valencia werd opgepakt in Guadalajara, de hoofdstad van de staat Jalisco.

Rosalinda Gonzalez Valencia

Cuinis

De autoriteiten verdenken de vrouw ervan werk te verrichten voor de zogenoemde Cuinis, het onderdeel van het kartel dat de financiële zaken van de organisatie uitvoert. Eerder al werden vier broers van de echtgenote van El Mencho opgepakt. De laatste, José González Valencia, werd februari dit jaar in Brazilië aangehouden. Ook de broers maakten deel uit van de Cuinis. Analisten gaan ervan uit dat de opsporingsdiensten door het onderzoeken van de geldstromen van het drugskartel uiteindelijk de verblijfplaats van El Mencho hopen te achterhalen. Er staat een prijs van 7 miljoen dollar op het hoofd van de Mexicaan, uitgeloofd door de VS en de Mexicaanse overheid.

Naast de arrestaties van verdachten die betrokken zouden zijn bij de Cuinis, zijn recent ook nog 3 andere aanhoudingen verricht. Alledrie, met bijnamen als “El Abuelo” en “El Cachas”, zouden belangrijke posities innemen binnen het CJNG.

Geweldsgolf

De arrestatie van de vrouw van El Mencho kwam kort nadat een golf van geweld over de staat Jalisco was gespoeld. Zo werd er in een vol restaurant een aanslag gepleegd op een voormalig openbaar aanklager. De aanslag wordt toegeschreven aan het CJNG. Na de liquidatiepoging vonden er verschillende andere aanslagen plaats. Bij een daarvan kwam een baby-tje van 8 maanden om het leven.

Lees hier ook: Zoon van El Mencho gearresteerd.