‘Klerezooi’ bij de AIVD

Er is grote onrust op de werkvloer bij de inlichtingendienst AIVD na het ontslag van vijf agenten die chantabel zouden zijn. Er zou al langer een gespannen sfeer bij de AIVD heersen, en het afkappen van een discussie over het ontslag heeft tot grote woede onder medewerkers geleid.

Dat zegt oud-AIVD-medewerker Kees Jan Dellebeke in NRC Handelsblad. Dellebeke werkte tot en met 2012 bijna 40 jaar voor de AIVD en de BVD in allerlei belangrijke functies. Hij heeft nog altijd contact met zijn oud-collega’s, die de sfeer bij de geheime dienst omschrijven als ‘een klerezooi’.

Nieuwe agenten zijn onervaren

De medewerkers die zijn ontslagen zouden chantabel zijn omdat ze een hypotheekschuld hadden of in echtscheiding lagen. Collega’s vroegen zich op het intranet af van de dienst af welke criteria er precies worden gehanteerd om te bepalen of een medewerker chantabel is, maar dat werd niet duidelijk. De discussie escaleerde daarop, waarna de leiding het onderwerp sloot.

Er is al langer onrust bij de AIVD nadat het kabinet besloot om een derde van het budget af te snijden. Die bezuiniging is inmiddels teruggedraaid, maar het heeft wel geleid tot het vertrek van ‘de beste mensen’, aldus Dellebeke. Er wordt nu nieuw personeel aangetrokken, maar dat onervaren, jong personeel met niet genoeg vakkennis.