Klokkenluiden over Italiaanse maffia

De Italianen hebben sinds dinsdag een site gelanceerd waar anoniem gelekt kan worden over de maffia. De site ‘maffialeaks’ is opgezet door een groep anonieme activisten en heeft als doel de informatie van politie, justitie, journalisten en anti-maffia organisaties met elkaar te verbinden om op die manier de maffia in het hart te raken. Dat meldt Italië-correspondent Angelo van Schaik aan Crimesite.

De informatie over verschillende maffia als Camorra (regio Napels), ‘Ndrangheta (Calabrië), Cosa Nostra (Sicilië) en Sacra Corona Unita (Apulië) kan via een systeem op de site anoniem worden doorgegeven.

Volgens Italië-correspondent Angelo van Schaik is de site verdeeld in drie informatiedelen. De klokkenluiders van binnenuit de organisaties, slachtoffers van de maffiaorganisaties en ‘gewone’ mensen die iets denken te weten over de verschillende groepen.

De informatie wordt via de site doorgegeven aan vertrouwenspersonen (persone fidate) die op de site staan aangegeven. Dezen mensen worden steeds opnieuw aangevuld en zijn ook weer te verdelen in drie groepen. Politie en justitie (om actie te ondernemen), Journalisten (om te informeren) en anti-maffia organisaties (om te helpen).