‘Klokkenluider justitie wil vervolging justitie-medewerker’

Een ontslagen klokkenluider van justitie in Limburg wil afdwingen dat een oud-collega van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk wordt vervolgd, aldus De Limburger. Zij zegt dat de man strafbaar handelde in de kwestie van haar ontslag (dat later werd ingetrokken).

Telefoongegevens

De vrouw werkte bij de afdeling Beleid en Strategie van het Limburgse parket. De man die ze wil laten vervolgen, door een zogeheten artikel 12-procedure te starten, zou vanwege een arbeidsconflict, zonder daarvoor bevoegd te zijn geweest, telefoongegevens van haar hebben opgevraagd bij een provider. Dat mag alleen als er sprake is van een strafrechtelijk onderzoek.

Geseponeerd

De vrouw werd ontslagen. De reden was dat uit die gegevens zou blijken dat ze vijf uur aan overwerk te veel had gedeclareerd. Zij bestrijdt dat. Volgens haar waren die gegevens onvolledig en onjuist. Nadat ze haar eigen vervolging had afgedwongen, werd het strafontslag ingetrokken omdat het parket Oost-Nederland oordeelde dat zij de waarheid sprak over de extra gedeclareerde uren. De zaak werd geseponeerd.

Angst

De vrouw maakte in 2016 intern melding van een mogelijke integriteitsschending. Enkele maanden later raakte ze verzeild in een slepend arbeidsconflict.

De Onderzoeksraad Integriteit Overheid concludeerde dat een deel van de medewerkers op justitie in Limburg werd gehinderd door gevoelens van angst.