Klokkenluider politie Zaanstad gerehabiliteerd

Donderdag is op het politiebureau in Haarlem de in september 2015 overleden oud-adjudant van politie Sjoerd Bos gerehabiliteerd. Dat hebben nabestaanden aan Crimesite laten weten. Bij monde van recherchechef Rob van Bree betuigde de politie zijn spijt.

Nabestaanden

Hij vroeg excuses aan de nabestaanden van de in september overleden Bos, de man die de waarheid zag in de Paskamer-moord. Van Bree stelde dat Bos nu alsnog van alle blaam is gezuiverd voor zijn handelen tijdens het onderzoek op de moord van Sandra van Raalte in 1984. Deze 21-jarige kledingverkoopster werd op gruwelijke wijze werd vermoord in een boetiek aan de Westzijde in Zaandam.

Verdriet

Adjudant Bos richtte zijn onderzoek direct op de verdachten Kemal Erol en Sukrija Taipovski die later ook de daders geweest bleken te zijn. Maar toen floten zijn leidinggevenden hem terug. Uiteindelijk werd de rijwielhandelaar Rob van Zaane onterecht aangehouden en later zelfs ten onrechte veroordeeld.

Bos raakte intern in conflict en werd tot zijn verdriet ontslagen. Ook zijn vrouw en zijn kinderen hebben onder de gevolgen van dit conflict en ontslag geleden. Pas afgelopen donderdag is dit in de ogen van de nabestanden rechtgetrokken. Van Bree zei:

Adjudant Bos was zijn tijd ver vooruit. Tegenspraak in een onderzoek is een onmisbaar ingrediënt geworden in grote onderzoeken.

Lees ook:

Klokkenluider Paskamer-moord overleden

De aanklagers gingen vrijuit