‘Klokkenluider racistische politieappjes weggepest’

De politieman die de Rotterdamse korpsleiding informeerde over de racistische appjes van zijn collega’s, is door hen daarop stelselmatig getreiterd en genegeerd.

Apart eten

De agenten die deel uitmaakten van de zogenaamde Jan Smit-appgroep, met daarin racistische appjes, zagen de klokkenluider als een verrader. Dit meldt de krant NRC.

Hij moest daarom ‘apart eten in de kantine’ en niet te veel ‘aan het bureau’ komen. Inmiddels is de man, een wijkagent van Marokkaanse afkomst, zelfs overgeplaatst naar een ander politiekorps.

Dit alles kwam aan het licht, omdat een ervaren politieman aan het bureau dit eind 2020 meldde. De oudgediende had plaatsvervangende schaamte voor hoe er met de klokkenluider werd omgesprongen.

Agressie

Het nieuws over de pesterijen kwam naar buiten, doordat een wijkagent van bureau Marconiplein de korpschef informeerde over agressie tegen de klokkenluider van ‘mannen die deel uitmaken van de fameuze app-groep’, aldus de krant.

NRC had eerder gepubliceerd over de appjes van de agenten waarin burgers met een migratieachtergrond onder meer werden aangeduid als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’, op wie ze willen ‘schieten’.

Deze week onthulde de krant dat de agenten zich ook zeer discriminerend hebben uitgelaten naar aanleiding van de moord op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli, in 2018. ‘Weer een Turk minder’, appte een politieagent na de tragedie.

Uitbannen

Vrijdag heeft de korpschef van Rotterdam zijn excuses gemaakt de familie van het meisje en de Turkse gemeenschap. Ook wijst hij er bij RTV Rijnmond op dat er projecten zijn opgestart om racisme bij de politie uit te bannen, en meer diversiteit in het korps voor elkaar te krijgen.
De familie van de gedode Hümeyra begrijpt niet waarom de politiemensen die zich in de app-groep racistisch uitlieten niet zijn ontslagen. De agenten kregen voor hun racistische appjes in februari een berisping.